Tuff utmaning att hitta vårdpersonal inför sommaren

Semestern närmar sig och än har Lerums kommun inte löst bemanningen inom vården. Jon Haraldsson (S), ordförande i stöd- och omsorgsnämnden, berättar att situationen är utmanande.
– Vi vet att vår personal behöver vila och att våra brukare behöver en god vård och de två ska mötas... det finns en viss oro, säger han.

ANNONS
|

Att bemanningen inom vården är pressad är ingen nyhet men under sommaren förvärras situationen ytterligare när semesterpassen ska täckas upp. En taktik som återkommer är att arbetsgivare lockar personal med bland annat bonusar om de flyttar på sin semester.

Lerums kommun har inte erbjudit vårdpersonal några bonusar eller liknande. De har fortfarande goda förhoppningar att lösa bemanningen i sommar.

– Det känner jag inte till att vi skulle ha gjort i dagsläget. Vi har fortfarande ett arbetssätt som ger möjligheten att söka jobb. Och det trillar fortfarande in ansökningar. Det har inte sinat helt, säger Jon Haraldsson till LT.

Men läget är fortfarande ansträngt, speciellt inom hemtjänsten, menar han:

ANNONS

– Utmaningen blir inte lättare under sommaren när det redan är ansträngt sedan innan. Det finns fortfarande möjligheter att få sommarjobb inom hemtjänsten i kommunen.

Svalt intresse för att jobba inom vården

Hur många tjänster det rör sig om kan inte Jon svara på. Det är inte heller någon specifik yrkesgrupp som efterfrågas. Men intresset är som konstaterat – svalt.

– Det är väldigt utmanande att bemanna vården överhuvudtaget och under sommaren vill man behålla kompetensen. Det är avgörande med den goda vården i alla lägen och man kan inte att tumma på den bara för att det är sommar, säger Jon Haraldsson.

Hur arbetar ni med att lösa situationen?

– Dels har vi sett över bemanning och liknande så vi har det så bra som det är möjligt. Sedan gör vi mycket annonsering för att nå ut till olika målgrupper som skulle kunna tänkas vara intresserade.

Han berättar också att kommunen har en beredskapsplan inom förvaltningen hur man ska hantera situationen i sommar. Han vill dock inte gå in på några detaljer men menar att det främst handlar om olika scenarion som kan uppstå.

Kan brukarna komma att påverkas?

– I dagsläget har vi inte identifierat en risk för patientsäkerheten. På så sätt svarar jag nej på den frågan. Patientsäkerhetsmässigt ska det som det ser ut just nu fungera i sommar.

Har du någon uppmaning till boende i Lerums kommun?

– Har man fyllt 18 år och känner att man fortfarande vill bidra till vården i Lerums kommun så är det bara att höra av sig till bemanningsenheten eller ringa kommunens växel så kopplar de vidare.

LÄS MER:Farhågan: Inget regn i sikte – uppmanar till sparsamhet

LÄS MER:Udda satsningen: Framtidens Lerum skapas i Minecraft

ANNONS