Farhågan: Inget regn i sikte – uppmanar till sparsamhet

Värmeböljan och torkan som drabbade Sverige sommaren 2018 gör sig påmind när värmen håller i sig och stiger. Nu går Lerums kommun går ut och uppmanar invånare att spara på vattnet.
– Vi vill inte hamna i en liknande situation där vi förbjuder folk, säger Thomas Johansson vid Lerums kommun.

ANNONS
|

Det var längesedan det regnade i Lerum och det märks på vattenmagasinen där vattennivån sjunker, enligt Thomas Johansson, tillförordnad chef för teknisk service på sektor samhällsbyggnad.

– Just nu finns det vatten men nivån sjunker i våra magasin och det kommer ingen påfyllning framöver. Därför behöver vi vara försiktiga, säger han.

De kommande tio dagarna ser prognosen varm och solig ut. Men bristen på nederbörd innebär också att vattnet tryter. Det är därför kommunen nu har valt att gå ut med en uppmaning till invånarna.

”Nu har det varit varmt och torrt en längre period samtidigt som många använt mycket vatten. Vi måste hjälpas åt för att vattnet ska räcka till alla”, skriver kommunen i sitt inlägg.

ANNONS

Behövde införa skärpt bevattningsförbud

Thomas Johansson berättar att de förra helgen såg en hög förbrukning på det kommunala vattnet och att de nu vill förebygga det. Uppmaningen gäller främst bevattning men också påfyllnad av pooler, användning av högtryckstvätt, vattenspridare och att bada badkar.

– Vi vill skapa en medvetenhet om situationen. Allt vi kan spara nu har vi till godo senare. Vi vill uppmana till försiktighet med vattenanvändandet och att man kanske inte anlägger gräsmattor eller planterar träd och buskar, utan att man väntar med det till hösten.

Thomas Johansson, tillförordnad chef för teknisk service sektor samhällsbyggnad i Lerums kommun.
Thomas Johansson, tillförordnad chef för teknisk service sektor samhällsbyggnad i Lerums kommun. Bild: Lerums kommun

Han berättar också att det finns väderindikationer som tyder på att årets sommar kan bli lika varm som den 2018 – när Lerums kommun behövde införa skärpt bevattningsförbud.

– Vi vill inte hamna i en liknande situation där vi förbjuder folk. Det finns detaljerade tips på kommunens hemsida hur man kan tänka när det gäller bevattning bland annat.

Hur långt ifrån vattenbrist är det i kommunen i dag?

– Det kan jag inte säga. Vi har olika nivåer och när vi närmar oss en kritisk nivå kommer vi gå ut och tala om det. Om det sjunker ytterligare, under det kritiska läget, då behöver vi gå ut med bevattningsförbud. Detta är första steget.

Hur jobbar ni i kommunen med att spara vatten?

– Vi gör vad vi kan i organisationen och vi har en medvetenhet för våra odlingar och planeringar. Det kommer märkas på våra gräsmattor också. Vi ska föregå med gott exempel.

Kritik mot renspolning av vattenledningar

I dagsläget finns det ingen anledning till oro, enligt Thomas. Men han vill skapa en medvetenhet kring vattenanvändningen:

– Det vi vet nu är att det finns vatten. Men blir det en långvarig torka så kan vi hamna i ett läge där vi behöver införa bevattningsförbud. Och innebörden av det är att vattnet ska gå till dricksvatten, personlig hygien och matlagning.

Det har framförts viss kritik i anslutning till kommunens uppmaning där Facebookanvändare ställer sig frågan varför kommunen samtidigt spolar rent vattenledningar i Gråbo. LT söker ansvarig i frågan.

Tipsen – så sköter du din gräsmatta i värmen

• För att hålla din gräsmatta så grön som möjligt, klipp den inte. Då behålls fukten längre.

• Om du ändå behöver klippa gräsmattan – klipp inte kort och låt ett tunt lager gräsklipp ligga kvar. Det håller kvar fukten och fungerar som skydd mot solen. Om du vill vara säker på att gräsklippet är tillräckligt luftigt kan du blanda i fiberrikt träflis.

• Ett annat sätt, på längre sikt, för att behålla fukten i marken är att kombinera högväxande grödor med buskar, träd och vindskydd för att på så sätt skapa mer skugga i trädgården vilket gynnar växtligheten.

• Om du inte har det redan – skaffa en vattentunna för att samla regnvattnet när det väl kommer.

Källa: Lerums kommun.

LÄS MER:Brandflyget spanar efter bränder – se bilderna

LÄS MER:Trafikverket testar ny metod mot parkslide i Lerum

ANNONS