Hovrätten för västra Sverige i Göteborghovrättdomstol
Hovrätten för västra Sverige i Göteborghovrättdomstol Bild: Hampus Eklund

Tonåring från Lerums kommun döms för våldtäkt mot barn

Tingsrätten dömde tonåringen för sexuellt utnyttjande av barn. Domen överklagades. Och nu döms han istället för våldtäkt mot barn.

ANNONS
|

Nyligen meddelade hovrätten för västra Sverige sin dom i målet och det blir en skärpt dom. Den högre instansen dömer tonåringen från Lerums kommun för våldtäkt mot barn vid två tillfällen.

Förövaren och offret kände varandra innan han hade sex med henne. När en person över 15 år har sex med någon under 15 år rubriceras det som våldtäkt mot barn. Och i det här fallet skiljer det några år mellan förövaren och offret, som var 14 år när brotten begicks. Det är dessutom så att hon inte deltog frivilligt. Hon har förklarat att hon blev överrumplad och rädd när han inledde akten och att hon inte visste hur hon skulle agera. Domstolen konstaterar att det är utrett att hon inte deltog frivilligt.

ANNONS

Visste inte att han begick brott

Hovrätten anser att tonåringen vid båda tillfällena var medveten om att flickan var under 15 år, medan tingsrätten menade att han var det vid det andra tillfället men inte vid det första. Som stöd för sin slutsats hänvisar hovrätten bland annat till att han borde veta det eftersom de hade känt varandra en tid.

Tonåringen har sagt att han inte visste att det var olagligt att ha sex med någon som var under 15 år, men ingen av de två domstolarna tycker att det gör att han ska slippa ansvar.

Skärper straffet och skadeståndet

Straffvärdet på brotten är fängelse i fyra år, men eftersom gärningsmannen var ung när han begick brotten blir det lindrigare straff. Påföljden bestäms till 150 timmars ungdomstjänst. När målet var uppe i Alingsås tingsrätt och han dömdes för två fall av sexuellt utnyttjande av barn blev påföljden 50 timmars ungdomstjänst.

Den högre instansen ändrar också skadeståndet som tonåringen ska betala till flickan, från 80 000 kronor till 305 000 kronor.

När tingsrättens dom överklagades ville åklagaren att tonåringen skulle dömas för två fall av våldtäkt mot barn och att påföljden skulle skärpas till 150 timmars ungdomstjänst, och så blev det alltså. Tonåringen ville istället att den högre instansen skulle ogilla åtalet och även ogilla skadeståndsanspråket.

LÄS MER:Rånarna riktade pistol mot Lerumsbon – nu ska de avtjäna fängelsestraff

LÄS MER:Straffet för Lerumsbon skärps – från böter till fängelse

LÄS MER:Kvinna från Lerum stal tröja på Stadium – och bar flera knivar

LÄS MER:Här är nya lagarna som gäller från första juli 2023

ANNONS