Stort tryck på katthotellen i kommunen under sommaren

Kattpensionaten i Lerum är fulla under semestertiderna, trots att det finns en handfull inom kommungränsen. Flera uppger att de hade kunnat vara minst dubbelt så stora under högsäsongen.

ANNONS

Ingalill Kringberg har drivit Jonsereds katthotell i tio år. I sitt kattpensionat beläget precis på kommungränsen har hon plats för minst 15 katter. Under skollov, sommaren och runt högtider är det alltid lika fullbokat.

– Jag brukar ha runt tio katter i kö ifall någon skulle avboka, det har varit likadant i alla år, säger hon.

Svårigheterna hon upplever med att driva verksamheten är att det är högt tryck under högsäsongerna, men ett mindre behov utöver det.

– Pengarna jag får in nu ska räcka över tid framöver, nästa högsäsong är under höstlovet, då har jag fullt igen, säger Ingalill Kringberg.

ANNONS

Blåbärsås kattpensionat vittnar om samma tryck. De höll öppet sin första sommar under 2022. Under högsäsong får de tacka nej till flera katter.

Julia Udéhn som driver pensionatet tillsammans med sin familj tror att en av anledningarna till att så många vill lämna in sina katter när de reser bort är att katten håller på att få en ökad status.

– Det har länge funnits en tradition där katten inte alls haft samma status som hundar. Jag tycker ändå se att den trenden börjat vända. Det är jättebra med de här lagarna också kring tillsyn och att alla katter ska vara chippade och registrerade, säger hon.

En vecka kan kosta 2800 kronor

Trots inflation och dålig ekonomi verkar ändå Lerumsborna vilja lägga pengar på sina jamande husdjur. Att lämna sin katt på ett av kommunens katthotell i en vecka kostar som minst 1750 kronor. Som dyrast kan veckan gå på runt 2800 kronor. En ganska saftig slant i tider av ekonomisk kris.

– De som lämnar in sina katter på kattpensionat och är beredda att betala den kostnaden som det ändå blir är väldigt måna om sina djur, eftersom de ser dem som en familjemedlem, säger Julia Udéhn.

Nya lagar gällande katter

Alla katter ska från och med 2023 vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Detta gäller både innekatter och utekatter.

LÄS MER:Hela familjen är engagerade i katterna

LÄS MER:Här är det vanligaste kattnamnet i Lerum 2023

LÄS MER:Katthemmet Djurens Samarittjänst lämnar Lerum – efter 40 år

ANNONS