Rekordstor barnmarknad på Lerums gymnasium – köade i flera timmar

Kön ringlar sig lång in till Lerums gymnasium när det för tolfte året i rad vankas barnmarknad. Tålmodiga föräldrar står och väntar med blicken längtansfullt fäst vid målet: att få komma in och få ta del av kläder och prylar för superpris.
– Jag tror att vi kommer slå redigt rekord i år, säger arrangören Katarina Stanleysdotter Hallmén.

ANNONS
|

Två gånger om året anordnas en barnmarknad på Lerums gymnasium, detta har blivit ett välbesökt och populärt evenemang som lockar massvis besökare varje gång.

Några som har väntat länge är de nyblivna föräldrarna Emmy Johansson och Dogge Mårtensson som nu äntligen börjat närma sig ingången till marknaden. De har stått i kön i två timmar.

– Det får vara värt det till slut, jag tänkte inte att det skulle ta så lång tid men nu har vi börjat så nu får vi härda ut, säger Emmy Johansson med ett skratt.

De är främst ute efter varma kläder till deras son på tio veckor.

ANNONS

– Vi ska åka till fjällen i vinter så vi ska köpa lite overaller, och en åkpåse kanske, säger Emmy Johansson.

Dogge Mårtensson och Emmy Johansson står i kön och väntar på att få gå in. De ska handla kläder till sin nyfödda son.
Dogge Mårtensson och Emmy Johansson står i kön och väntar på att få gå in. De ska handla kläder till sin nyfödda son. Bild: Nanna Stenhede

Klassrum fyllda med kläder

Inne i skolan har klassrummen fyllts med diverse kläder och prylar. Ett av rummen är proppfyllt med skor och där sitter föräldrar på huk och letar bland högarna. Det råder fullt fokus.

I nästa klassrum ligger barnkläder i drivor på borden. Där står Maria Rubio, hon går i genom drivorna med kläder och inspekterar varje plagg för sig.

– Jag letar efter rätt färg på tröjor till min son, förklarar hon.

Hon har precis kommit in till barnmarknaden efter att ha tillbringat tre timmar i kön, trots att hon var på plats redan en timme innan marknaden öppnade.

Erika Dahl sitter uppe på en bänk och sorterar kläderna hon valt ut utanför ett av klassrummen, bredvid henne står Johan Dahl.

– Vi har tre barn, de är tre, fem och sju år, så det här är väldigt värdefullt. Man hittar jättefina kläder för tjugo spänn, säger Erika Johansson.

De är frekventa besökare av barnmarknader och handlar majoriteten av kläderna till sina barn second hand.

– Det här är inget som folk känner till om man inte har barn, säger Johan Dahl.

”I år är det helt galet”

Den som står bakom arrangemanget är Katarina Stanleysdotter Hallmén.

– I år är det helt galet, jag var här klockan fem över sex i morse, då var de första åtta i kön redan här. Då hade de laddat upp med kaffe, macka och brassestolar vi entrén, säger hon.

På några timmar har de sålt varor för 300 000 kronor. Totalt brukar omsättningen på barnmarknaden landa på runt en miljon – men nu ser det ut att bli mer.

Är detta den största marknaden ni haft någonsin?

– Ja, det här kommer slå rekord, säger Katarina Stanleysdotter Hallmén.

Det är ungefär 200 säljare som märker upp sina barnkläder hemma och lämnar in för att sälja. Sedan får de pengar för sina sålda varor när marknaden är slut.

– Vi ser att det är många familjer som kommer hit som inte har några pengar, då är det guld för dem att få exempelvis 800 kronor för det som de har sålt, säger Katarina Stanleysdotter Hallmén.

Hon planerar att fortsätta arrangera barnmarknaderna så länge hon har energi för det.

– Men man får energi när man ser alla glada människor, säger Katarina Stanleysdotter Hallmén.

Det som inte blir sålt under helgen kan säljarna hämta tillbaka, annars skänks kläderna som blir över till välgörande ändamål. För den fyndsugna är barnmarknaden öppen på söndagen också mellan klockan 9 och 16, då är det halva priset på allt.

Katarina Stanleysdotter Hallmén började arrangera barnmarknaden på lerums gymnasium för 12 år sen. ”Jag började när barnen var små och så insåg jag att det var en jättebra grej”, säger hon.
Katarina Stanleysdotter Hallmén började arrangera barnmarknaden på lerums gymnasium för 12 år sen. ”Jag började när barnen var små och så insåg jag att det var en jättebra grej”, säger hon. Bild: Nanna Stenhede

LÄS MER:Fyndläge – två barnmarknader hålls i Lerum i helgen

LÄS MER:LT tipsar: Det här kan du göra i helgen

LÄS MER:Gerd Riccius samlar sina krönikor i ”Axplock och guldkorn”

ANNONS