Gerd Riccius samlar sina krönikor i ”Axplock och guldkorn”

I Familjen Riccius föds man med ordens gåva. Lerumsbon David Riccius släppte i somras sin tredje bok i bokserien Lerumsarvet. Nu finns även mamma Gerd Riccius samlade krönikor att läsa i hennes nya bok ”Axplock och guldkorn”.
– Det är roligt att vi är en skrivande familj, säger Gerd Riccius.

ANNONS
|

I tre års tid delade Gerd Riccius med sig av sina tankar och livserfarenheter som krönikör i Göteborgs-Posten. Varje månad skrev hon en ny ”Vardagskrönika”.

När en ny redaktionsledning tillsattes valde de dock att lägga ner ”Vardagskrönikan”, något som skapade en läsarstorm.

– Det blev det en väldig reaktion från läsekretsen, så jag fick mottaga brev, mejl och telefonsamtal och de sa: ”Kan inte du samla dina krönikor i en bok och ge ut, så vi har de samlade?”, säger Gerd Riccius.

Sedan augusti finns nu boken ”Axplock och guldkorn” i tryck. Boken innehåller 54 krönikor. Där finns de som hon skrev för Göteborgs-Posten men även nyskrivna alster. Krönikorna utgår från samhällskritiska resonemang och livsfilosofiska funderingar.

ANNONS

– För att lätta upp det hela varvar jag det med att berätta om sällsamma möten under mitt liv. Även oförklarliga händelser, säger Gerd Riccius och tillägger:

– Själva huvudtanken med boken är att inspirera till reflektion.

Hela familjen skriver

Gerd Riccius har alltid brunnit för språket. Detta är något som också kännetecknar hela familjen Riccius. Både Gerd Riccius mamma, syster och båda barn har gett ut ett antal böcker.

För Lerumsborna är det nog främst David Riccius den som är mest bekant. Han har nämligen släppt tre böcker om Lerum förr i tiden, den senaste nu i augusti.

– Jag vet att min morfar hade väldigt lätt för att uttrycka sig i skrift så jag tror att det är en litterär ådra vi har, säger Gerd Riccius.

Den litterära ådran har hon även utnyttjat i sitt arbetsliv. Under 20 års tid undervisade hon i svenska och franska på Lerums gymnasium. Fram till 1995 var hon bosatt i Södra Lerum men bestämde sig sen för att flytta in till Göteborg där hon bott sen dess

Ett testamente till eftervärlden

Gerd Riccius har tidigare skrivit romanen ”Marionett” som är halvt självbiografisk. Dessutom har hon skrivit två böcker på franska om klassisk balett tillsammans med en världsberömd dansare och stjärnsolist på Parisoperan.

Boken ”Axplock och Guldkorn” vill hon ska leva vidare även efter hennes död.

– Det är ett testamente, inte bara till mina barn och barnbarn, utan också till alla människor som reflekterar över människans villkor i den här världen som fullständigt spårat ur enligt min mening, säger Gerd Riccius.

Att sluta skriva är inget som Gerd Riccius kan tänka sig. Hon har redan planer på en ny roman.

– Så länge jag har fingrar som kan röra sig så kommer jag att skriva vidare, säger hon.

LÄS MER:Festlig publiksuccé när Aspenäs Herrgård firade 200

LÄS MER:Arkivet fyller 40 år – visar upp gamla skatter i ny utställning

ANNONS