Festlig publiksuccé när Aspenäs Herrgård firade 200

På lördagen strömmade gästerna till Aspenäs Herrgård i strid ström när det anrika stället firade 200 år och höll öppet hus. Lerums Tidning var på plats bland matmingel och aktiviteter.
– Vi har tipspromenad, lotterier, foodtrucks och egen grill. Plus marknad och en massa olika aktiviteter, säger Jara Raad, marknadskoordinator på herrgården.

ANNONS

Regnskurarna avlöste varandra under lördagen, men det hindrade inte Lerumsborna att ge sig ut. Redan runt klockan 14 hade omkring 800 gäster besökt 200-årsfirandet, och då strömmade människor fortfarande in.

– Det är jättemycket folk. På grund av vädret så har vi flyttat in marknaden och en del aktiviteter. Vi har ju stora lokaler, så allting har löst sig jättebra, säger Jaara Raad som tar emot tillsammans med vd Henrik Sköld-Johansson.

Berätta lite om Aspenäs Herrgård för den som inte vet, vad har det varit här förr?

– Till att börja med är det själva herrgårdsbyggnaden som fyller tvåhundra år. Muren därborta, säger Henrik Sköld-Johansson och pekar, den är troligen från 1500-talet.

ANNONS

– Sedan har det varit säteri här, men den gamla herrgården som vi firar nu är från 1823. Där bodde sedermera familjen Tellander, som 1958 donerade herrgården till Lerums kommun, förklarar vd:n.

Bjudning med eget gin

Nu för tiden är det som bekant för Lerumsborna konferens, kurs och hotell som är den huvudsakliga verksamheten.

Har ni något speciellt som utmärker Aspenäs Herrgård som ni vill lyfta fram?

– Ja men då skulle jag säga maten. Köket har alltid varit vårt nummer ett, säger Henrik Sköld-Johansson.

På lördagen blev det stort firande när Aspenäs Herrgård firade 200 år och bjöd in till festligheter.  Marknadskoordinator Jara Raad, bokningschef Katarina Edward, vd Henrik Sköld-Johansson, och operativa chefen Nina Björk, tog emot gästerna. Se fler bilder i bildspelet ovan.
På lördagen blev det stort firande när Aspenäs Herrgård firade 200 år och bjöd in till festligheter. Marknadskoordinator Jara Raad, bokningschef Katarina Edward, vd Henrik Sköld-Johansson, och operativa chefen Nina Björk, tog emot gästerna. Se fler bilder i bildspelet ovan. Bild: Daniel Blomqvist

Den biten skulle även en något mindre skara gäster få bekanta sig närmare med under kvällen.

– Vi har en jubileumsmiddag här i kväll, och då kommer det förutom en fantastisk femrätters middag bjudas på vårt egna gin. Vi har somliga inbjudna, men även där har det varit öppet för allmänheten att boka plats, förklarar vd:n.

”Jag är ju en robot”

Några som var mindre intresserade av mat och dryck, men desto mer förtjusta i de aktiviteter som erbjöds, var bröderna Alexander och Sebastian Fagring. När Lerums Tidning träffar dem har de precis fått sig varsin fräck ansiktsmålning.

Vad är det för ansiktsmålningar ni har fått?

– Det är robotmålning. Vi är robotar, förklarar Alexander Fagring.

– Jag kan skjuta lava och vatten med händerna, berättar Sebastian Fagring och demonstrerar.

– Och jag kan skjuta laser, fyller Alexander snabbt i.

Gillar ni robotar?

– Ja, såklart. Jag är ju en robot själv, säger Alexander Fagring.

”Saftig med god dressing”

En bit bort hade trion Vilmer Gunnarsson, Joel Billberg och Ludvig Svensson precis skaffat sig varsin tallrik mat. Burgare för Vilmer och Ludvig, pizza för Joel.

Hur är burgaren?

– Saftig. Riktigt god dressing, säger Ludvig och får medhåll av Vilmer.

Och du kör pizza Joel?

– Ja, det är bättre än burgare. Den här var god, men lite för mycket lök.

Över 1300 personer

Sammantaget var hela tillställningen lyckad, enligt personalen på herrgården.

– Det landade i drygt 1300 personer när dagen var över. Det är inte omöjligt att det var ännu fler, men det är vår siffra, säger en nöjd Jara Raad.

Se bilder från dagen i bildspelet längst upp i artikeln.

LÄS MER:Här besökte kungen Nääs slott – fick gåva av Lerums kommun

ANNONS