Arkivet fyller 40 år – visar upp gamla skatter i ny utställning

Kossor på Bagges torg, en dokumentärfilm med bilder från järnvägsraset vid Aspen 1913 och ett fjäderbrev från sent 1800-tal. Detta och lite till visas upp när Lerums lokalhistoriska arkiv fyller 40 år.

ANNONS
|

För 40 år sedan startade den dåvarande politikern Birgitta Waldenborg Lerums lokalhistoriska arkiv på initiativ av dåvarande Kulturnämnden. Än i dag sitter hon nere i kommunhusets källare och översätter protokoll, kartor och brev från svunna tider. Ett arbete som uppskattas av allt från författare till nyfikna kommunbor.

– Vi har haft gulliga par som har kommit hit och frågat om något gammalt torp. Då har vi letat rätt på det och så har man fått ett jättegulligt brev som tack. Att de sitter i sin farfars gamla trädgård och äter hallon, berättar Birgitta Waldenborg.

I det lokalhistoriska arkivet finns även en kunskapsbank full av tidningsurklipp med mera om händelser från kommunen.
I det lokalhistoriska arkivet finns även en kunskapsbank full av tidningsurklipp med mera om händelser från kommunen. Bild: Matilda Falk

Nu firar det lokalhistoriska arkivet 40 år och för att fira bjuds allmänheten in till en minst sagt spännande utställning på Dergårdsgalleriet nästa vecka. Här kommer filmer från filmaren och den gamla läraren Sven Kristensson visas. Bland annat skildras järnvägsraset 1913 vid aspen då tågrälsen spolades iväg.

ANNONS

– Han har gjort bortåt 30 filmer som handlar om Lerums kommun och centrum här, säger Birgitta Waldenborg.

– Den vi kommer visa är ”Lerum 150 år” som handlar om hur kommunen har utvecklats, säger Marie Engelke.

Även det så kallade ”fjäderbrevet” kommer ställas ut från 1869.

– Om man satte två fjädrar på ett brev, och den ena var vit och den andra var svart, så skulle kuriren rida dag och natt. Var det i stället två svarta fjädrar skulle kuriren rida bara på nätterna. Det är ju som ett expressbrev kan man säga, berättar Birgitta Waldenborg.

Brevet handlar i sin tur om en kallelse till ett möte. Den snirkliga innehållet är renskrivet av Birgitta och kommer ställas ut tillsammans med en kopia av brevet.

En insamlingskampanj

Utställningen har vernissage den 5 september och har sedan öppet fram till den 12:e. Genom detta hoppas arkivets medlemmar att fler upptäcker arkivets skatter och intresserar sig för sin egen historia.

– Det är bara gå till en själv och var man själv bor eller är uppvuxen. Vi har till exempel information om Bagges torg som är med på utställningen, berättar Marie Engelke.

När LT besöker Marie Engelke och hennes medarbetare är det tisdag förmiddag och öppet för besökare mellan 10.00-12.00.
När LT besöker Marie Engelke och hennes medarbetare är det tisdag förmiddag och öppet för besökare mellan 10.00-12.00. Bild: Matilda Falk

Ur gömmorna tar Marie fram en bild på två kossor som betar i en hage, eller ja, sena 1800-talets Bagges torg. För LT:s reporter som bor i krokarna väcks intresset nästan direkt.

– Det är väl det vi hoppas på med utställningen, att folk ska känna igen sig och att de ska bli intresserade. De kanske kommer på att det har något hemma som är intressant för oss, fortsätter Marie Engelke.

Arkivet tar nämligen mer än gärna emot privatpersoners fotografier och dokument från föreningar eller andra handlingar.

– Det är också ett litet insamlingsprojekt. Har man till exempel fotografier hemma kan man komma hit så skannar vi in dem. Många har säkert gamla köpehandlingar på gamla hus som kan vara av väldigt stor vikt för någon i framtiden, säger Marie Engelke.

– Det här med arkiv har ju inte så hög status, men det är jätteviktigt. Och det är väldigt roligt när man börjar gräva lite grann. Det är ganska lätt att få folk intresserade, säger Birgitta Waldenborg.

LÄS MER:Hästen som bestigits av såväl politiker som barn

LÄS MER:Branden på Bockaberg chockade Lerum

LÄS MER:Historien bakom Garveriet i Floda – började med sulläder

ANNONS