Branden på Bockaberg chockade Lerum

Hösten 2015 kom många hjälpsökande till Sverige och då inträffade också en rad anlagda eller misstänkt anlagda bränder på asylboenden. Bockaberg i Floda var en av anläggningarna som brandhärjades den här hösten.

ANNONS
|

Lerumsborna hade precis, via Lerums Tidning, fått reda på att Bobackaberg i Floda troligen skulle bli asylboende när ett av husen började brinna. Räddningstjänsten fick brandlarmet på lördagsförmiddagen den 7 november. Och det blev ett stort pådrag, totalt skickades fyra stationer med 25 brandmän till anläggningen.

Det gick dock inte att rädda byggnaden. Och Lerums Tidning skrev ”Det är bara förkolnade rester kvar av huset som skulle inhysa människor som har flytt från krig i sina hemländer.”

Händelsen inträffade mitt i det som brukar benämnas flyktingkrisen 2015. En mycket stor mängd flyktingar från bland annat Afghanistan och Iran flydde till olika länder i Europa. Många av dem sökte skydd i Sverige och Lerums kommun.

ANNONS

Artikel innan det brann

Bockaberg var alltså på väg att bli kommunens första asylboende med 90 platser. Det var ett fastighetsbolag som skulle starta och driva boendet.

Lerums Tidnings artikel om planerna publicerades bara några dagar innan det brann. Tidningen blev en del i debatten, och fick kritik för publiceringen men också medhåll i att det var väsentligt att rapportera.

Dåvarande platschef skrev ”Även en lokaltidning ska tåla kritik, och vi välkomnar debatten. Men vissa har även antytt att LT skulle ha del i ansvaret för det som hände på Bockaberg. Det menar jag är helt fel. Om det visar sig att branden var anlagd ligger ansvaret helt och hållet på den eller de personer som utfört den grovt kriminella handlingen. Vi som tidning tror på ett öppet samhälle där alla sakfrågor ska kunna diskuteras.”

Flodabranden ledde inte till åtal. Och Bockaberg var tack och lov tomt när ett av husen brann ner till grunden. Men så var det inte överallt. Den här hösten inträffade en mängd liknande anlagda eller misstänkt anlagda bränder i Sverige. Våren 2016 skrev SVT ”Under andra halvan av förra året brann det på omkring 45 asylboenden runt om i Sverige. En tredjedel av bränderna var anlagda av någon utifrån. På ett boende låg åtta ungdomar och sov.”

Samhället reste sig

Lerum hämtade sig efter händelsen. Politiker, föreningar och allmänhet gjorde sitt bästa för att kommunen skulle bli så bra som möjligt för både gamla kommunbor och dem som flydde hit. Det hölls informations- och diskussionsmöten i olika kommundelar. Och boenden ordnades på flera håll i kommunen.

Politikerna tog ledning och skickade inte fram tjänstemän för att möta debatten, vilket skedde på många andra håll. Det var också många privatpersoner som gjorde stora insatser. Till exempel startade fredsforskaren Hans Abrahamsson ett nätverk med syftet att nya och gamla kommuninvånare skulle samarbeta för att skapa ett så bra samhälle som möjligt för alla.

En annan grupp som var framträdande i hjälparbetet var Ekåsagruppen, som startades för att hjälpa Ekåsahemmet, det första boendet för ensamkommande i kommunen, och som sedan utökade hjälparbetet. Det fanns också mängder av andra liknande initiativ.

Sedan branden 2015 har det funnits möjlighet att hyra hus på friluftsanläggningen i Floda men det har inte varit särskilt mycket aktivitet här. Nu har dock nya ägare tagit över och genomfört en stor renovering. Så i sommar är det liv på friluftsanläggningen igen.

LÄS MER:Bockaberg i Floda har fått nytt liv

LÄS MER:Guiden Mikael Östbloms favoriter längs Gotaleden

LÄS MER:Här kan du testa glamping – på hemmaplan

ANNONS