Hästen som bestigits av såväl politiker som barn

Har du någonsin besökt Bagges torg i Lerum kan du inte ha undgått statyn som står i mitten av torget. En stor häst i brun-orange betong. Varför står den där? Och varför fotograferades Lerums kommunalråd sittandes på hästen?

ANNONS
|

Hästen på Bagges Torg har snart stått stadigt på torget i 30 år. Många barn har fått leka av sig på hästen när föräldrarna besöker Solkatten (Systembolaget) och handlar inför helgen (vin till middagen).

Hur många av Lerums barn har ridit på hästen kan vi bara spekulera i. Det måste ha vart den mest beridna hästen genom tiderna i kommunen. Där ligger till och med en gammal sliten ridskolehäst i lä.

Några lokala Lerumsbor som sitter på caféet på torget känner inte samma barnsliga lycka över hästen.

– Det var bättre med den som stod där innan.

– En felsatsning, barn ska inte leka med konst.

ANNONS

Oavsett vad man tycker om hästen på Bagges Torg kan man lite låta bli att undra, vad gör den där egentligen?

”Den trojanska hästen”

Konstverkets officiella namn är ”Troyanska hästen”. Skaparen är en konstnär som heter Lotte Pile.

Lerums kommun anordnade 1994 en tävling i samband med en restaurering av torget. Tidigare stod det ett annat konstverk där föreställande en kvinna. Kommunen slog två flugor i en smäll och efterfrågade en lekskulptur, både lekplats och konst i samma verk.

Symboliken i hästen är att barnen intar kommunhuset via en trojansk häst.

– Och lite om att påminna politikerna att tänka på barnen och framtiden, säger Lotte Pile, skaparen av konstverket.

Lotte Pile har gjort flera lekskulpturer utplacerade runt om i Västra Götaland, bland annat i Mark, Kullavik och Kungsbacka. Hon är nu 30 år senare fortfarande nöjd med sitt verk. Men hästen behöver ta sig ett bad.

– Den behöver tvättas. Konstigt nog, jag tänkte på det häromdagen. Den har fått lite alger på sig, så den har mörkat ner sig i färgerna, säger Lotte Pile.

Kommunalråd på hästen

I grävandet om hästens historia erinrar sig en kollega att det ska finnas en bild med lokala politiker som sitter på hästen. Ett sök i arkiven senare återfinns den. Den är så fantastisk som man kunde tänka sig. Bilden är tagen 2006 av en en fotograf på GP vid namn Kent Eikeland. På hästen sitter dåvarande kommunalråd Henrik Ripa (M). Ingvar Frid (L) försöker med all sin kraft dra ner honom från hästen. Kenneth Johansson (S) håller ett stadigt tag om hästens mule. Från höger och vänster går Rose-Marie Jansson (V) och Anita Borke (KD) som om de snart ska attackera kommunalrådet.

Bilden hör till en artikel publicerad 13 oktober 2006 som har rubriken ”Politisk dragkamp om nya partners”.

– Det var nog så att vi från olika oppositionshåll, kanske med humorns hjälp, ville markera att Henrik inte skulle känna sig säker i sadeln som kommunens kommunalråd, skriver Ingvar Frid i ett mejl till Lerums Tidning.

Ingvar Frid meddelar också att ingen av de övriga politikerna på bilden är kvar i livet. Inte heller Kent Eikeland, fotografen är vid liv.

LÄS MER:Butik i toppläge blir konstgalleri i sommar

LÄS MER:Lerum Tidnings lunchkoll testar Limone & Dolci vid Solkatten

LÄS MER:Ikonmålaren på Klaradals kloster

ANNONS