Rattfull kvinna från Lerum krockade – döms till fängelse

En kvinna körde bil kraftigt berusad och efter att ha vinglat fram på E20 frontalkrockade hon med en bil i Lerum. Paret som färdades i bilen hon körde in i skadades och nu döms Lerumskvinnan till fängelse.

ANNONS
|

I domen som nyligen meddelades i Alingsås tingsrätt döms kvinnan från Lerums kommun för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada. Påföljden bestäms till sex månaders fängelse.

Lerumskvinnan ska också betala skadestånd till de två personerna som färdades i bilen hon körde in i. Hon ska betala 48 400 kronor respektive 42 800 kronor till de två personerna samt 44 858 kronor till ett försäkringsbolag.

Paret som blev påkörda har förklarat att det plötsligt, från ingenstans, kom en bil mot dem i deras körfält. De försökte väja men föraren körde in i dem. Efter frontalkrocken fick båda ihållande smärta i form av whiplashskada.

ANNONS

Körde rattfull på E20

Under rättegången har ett vittne berättat att han kom körandes på E20 i riktning mot Lerum. Strax efter Jonsered kom han i kapp en bil som svängde fram och tillbaka över vägbanans samtliga filer, som först var tre och sedan två. Bilen pendlade också i hastighet. I domen står det ”När han legat bakom bilen i någon minut ringde han till polisen eftersom han misstänkte att föraren var påverkad. Han följde efter bilen när den körde av vid Hulanmotet och såg när den körde över på mötande körfält och kolliderade med en annan bil i motsatt riktning. Mer än halva bilen var över på motsatt körfält.”

Drack vodka ur flaskan

Den kvinnliga föraren erkänner att hon körde rattfull, och förklarar att hon var inne i en tung period. I polisförhöret sa hon att hon drack vodka under färden strax innan polisen stoppade henne.

Polisen frågade: Upplever du att du har ett alkoholmissbruk?

Och kvinnan svarade:

– Ja, Jag har haft detta problem länge men det har eskalerat den sista tiden.

Hon berättade att hon drack spriten direkt ur flaskan och fort, hon tog fem till sex klunkar åt gången.

Polisen frågade: Hur påverkad kände du dig när du körde?

– Ganska påverkad, kan inte avgöra hur påverkad jag kände mig.

Polisen: Hur uppfattar du kollisionen med den andra bilen?

– Jag kommer över på motsatt riktning på vägbanan och körde in med min vänstra front i den mötande bilen. Allting gick så fort vid själva kollisions ögonblick.

Polisen fortsätter fråga kvinnan: När uppfattade du att du var på fel sida av vägbanan?

Och kvinnan svarar:

– Vid själva kollisionsögonblicket.

Likgiltig för andras säkerhet

Tingsrätten konstaterar att om föraren har en alkoholkoncentration som uppgår till minst 0,50 milligram per liter i utandningsluften är rattfylleribrottet att bedömas som grovt. Lerumskvinnan hade en alkoholkoncentration på 1,07, därmed döms hon för grov rattfylla.

Enligt rätten har hon varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra trafikanters säkerhet, därmed döms hon även för grov vårdslöshet i trafik.

I och med att hon var kraftigt berusad och körde vårdslöst samt att paret hon körde in i fick bestående skador döms hon även för vållande till kroppsskada, grovt brott.

När straffet ska bestämmas konstaterar tingsrätten att kvinnan inte finns i belastningsregistret för något som har betydelse för påföljdsfrågan. Domstolen lyfter att det finns alkoholproblematik och att risk för att liknande brott ska ske i framtiden inte kan uteslutas. =

Rätten bedömer att en påföljd som inte är frihetsberövande påföljd inte är tillräckligt ingripande mot bakgrund av brottslighetens art. Påföljden bestäms därför till fängelse i sex månader, vilket är enligt straffvärdet.

LÄS MER:Man hittad död i Lerum

LÄS MER:Man dömdes till vård – rökte cannabis på behandlingshem

LÄS MER:Flera fordon i brand i Hulan

ANNONS