Pionjärer före sin tid - nu firar BIM Kemi i Stenkullen 50 år

Hela 50 år har gått sedan Peter Wållberg bestämde sig att på eget bevåg ta sig an ett antal nya utmaningar inom kemiindustrin och föra den mot en grönare riktning. I dag har BIM Kemi blivit pionjärer inom specialkemikalieindustrin med anställda och fabriker över hela världen.
– Allt detta hade aldrig gått att göra själv, säger Peter Wållberg.

ANNONS
|

Peter Wållberg slår sig ner i den stora läderfåtöljen på sitt kontor. Engelska ord och fraser mixas in i ägarens småländska vokabulär när han passionerat berättar om sitt företags resa. Att han skulle fira att hans livsverk BIM Kemi fyller 50 år hade han aldrig kunnat ana när han 1973 startade sin resa i en före detta smörgåsbutikslokal i Göteborg.

– Det trodde jag aldrig, men när man har roligt så går ju tiden fort också. Sen har jag haft lyckan att få ha min hobby som yrke. Till de som frågar, ”tänker du pensionera dig?” brukar jag skoja och säga att de kommer få bära mig ut mig med fötterna före, säger Peter Wållberg.

ANNONS

BIM Kemi specialiserar sig som leverantör av special- och nischkemikalier till massa- och pappersindustrin och har i dag fabriker i fem länder, bland annat i England och Sydafrika. I Stenkullen finns huvudkontoret och tre fabriker där 220 anställda jobbar.

– Vi gjorde en tidig internationalisering av bolaget så det har gått en jävla massa Lerumsvatten ut i världen genom åren, skrattar Peter Wållberg.

Många motgångar genom åren

Peter Wållberg förklarar att BIM Kemi tidigt stötte på motstånd från större bolag som inte trodde på deras koncept, att kunna leverera nischkemikalier på ett mer hållbart och grönt vis.

– Jag tror vi var för tidigt ute. Ingen ville betala för det men det har hela tiden varit mitt och personalens mål att leverera grön kemi. Kemiindustrin är den bransch som kan se till att vi har de bästa förutsättningarna att gå mot ett hållbart samhälle, säger Peter Wållberg.

I början fick företaget bland annat öknamnet ”Simsalabim” och fick jobba i en uppförsbacke från vissa håll för att få med sig resten av industrin på deras idéer. Han säger att BIM Kemi inte använder sig av oljor, lösningsmedel eller gifter i sina produkter, utan de är vattenbaserade. Nu ligger miljömedvetenheten mer rätt i tiden än för 30 år sedan.

– Många av våra konkurrenter sålde giftbaserade system i syfte att förbättra pappersindustrins körbarhet och kvalitet på slutprodukten. Förr var vi helt ensamma om att introducera och marknadsföra ett giftfritt system. Genom bra samarbeten med kunder och universitet för forskning lyckades vi slå igenom. I dag är vi välkända i hela industrin.

"Fabriken är helt jävla sluten”

Han säger att han ofta ser människors skepticism till industrin och på vilket sätt den skulle kunna vara grön och hållbar, men menar att det hela bygger på ”rädsla och okunskap” om industrin.

– Det var länge så att kemiindustrin inte skötte sina miljöåtaganden. Men faktum är det man gjort i kemiindustrin har varit att frivilligt städat framför och bakom sina dörrar och i dag hjälper industrin till med saker som exempelvis att rena vatten. Men människor är ju rädda. Det finns en del händelser som hänt globalt som gett industrin ett dåligt rykte, men i dag är det reparerat, säger Peter Wållberg.

Han anser sig själv som politiskt neutral och berättar att hans eget miljöintresse kommer efter att folk i hans närhet genom åren varit väldigt miljöintresserade. Därav blev han själv ”hjärntvättad på ett positivt sätt” till slut. I dag säger han att jobba med kemikalier och att vara aktiv i klimatrörelser inte behöver utesluta varandra.

– Vi hade en tjej här som betydde jättemycket för vår utveckling och hon var med i klimatorganisation Greenpeace och hon tänkte att hon inte kunde jobba hos oss på grund av det. Men jag sa att fan vad bra, se till att få hit några av dina vänner, säger han och fortsätter:

– Vi har inga utsläpp här. Den här fabriken är helt jävla sluten. Det vi släpper ut är lite kylvatten till reningsverket.

Hur ser de ut med utsläppen i fabrikerna utomlands?

– De är också väldigt hårt slutna. Vi redovisar hela tiden i miljörapporter hur vi jobbar enligt FN-stadgar.

50 års-jubileum i fabrik och labb

Fredagen den 1 september öppnas fabriken och laboratoriet upp för medarbetare, samarbetspartners inom universitet, näringsliv, kommun och industri för att delta i företagets 50 års-jubileum.

– Ibland tänker man på vad man fått vara med om. Resor, vänner, kunskap och man har fått en trygg tillvaro. Jag har barn som jobbar i bolaget och barnbarn som tycker det är kul. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli såhär, säger Peter Wållberg.

Jubileumsprogrammet bjuder inte bara på rundtur i lokalerna utan även föredrag och en inblick i den kommande boken Grön Kemi: En annorlunda väg till framgång om BIM Kemis resa.

– Allt detta hade ju aldrig fungerat att göra själv. Utan en förstående fru som står där och backar en, som gjort en jävla marktjänst. Utan en bra personal hade det aldrig gått. Laget övervinner alltid jaget. Det beskrivs väldigt fint i boken som Annika Hall har skrivit, säger Peter Wållberg och fortsätter:

– Vi, laget BIM, har valt vår egen väg. Vi har varit och gått annorlunda. Vad hade jag kunnat ha valt annars ifall jag inte gjort detta? Jag hade suttit i bowlinghallen alldeles för mycket, säger han med ett skratt.

LÄS MER:Duon kämpar för miljön på flera fronter

LÄS MER:Hamburgerhaket 3 Guys får ljummet betyg av Lunchkollen

LÄS MER:EU-projekt med syfte att få fler att odla sina egna grönsaker

ANNONS