Duon kämpar för miljön på flera fronter

Lars Åkeson och Ingmar Rahm är med i Ingenjörer för miljön och varsitt politiskt parti, där de brinner för miljöfrågorna. Nyligen var de på Åland för att lära sig mer. Nu är deras förhoppning att Lerums kommun skärper sig när det gäller miljöarbetet.

ANNONS
|

Duon är förutom att vara engagerade i politiken också engagerade i föreningarna Ingenjörer för miljön och Vi måste prata. Dessutom lär de sig kontinuerligt mer och gör det de kan för miljön på ett privat plan.

Enligt Lars Åkeson (MP) och Ingmar Rahm (V) sker kommunens arbete för en bättre miljö både för långsamt och i för låg utsträckning. De blev varse en mycket stor skillnad mellan Lerum och ett föredöme i miljöarbetet när de var med gruppen Ingenjörer för miljön på Åland för att se hur de gör där. Och de blev inspirerade.

– Där arbetar näringslivet, privatpersoner och politiken tillsammans för samma mål. Och de gör det med ett verktyg som politiken har beslutat om, säger Ingmar Rahm.

ANNONS

Alla arbetar tillsammans

De berättar om workshops och informationsträffar.

Hur kom det sig att ni åkte dit?

– Eftersom jag är del av resekommittén passade jag på att fråga om någon ville följa med till Åland. Jag är mycket glad över att Ingmar Rahm och hans partikamrat ville följa med. Tyvärr fick vi några avhopp från resan på grund av olika anledningar och bland annat Ingmars partikamrat fick förhinder så till slut blev det Ingmar och jag från Lerum som kunde följa med på resan, säger Lars Åkeson.

Ingmar Rahm tillägger:

– Det gav mig en puff att fortsätta jobba för att vi som samhälle ska göra mer för att ställa om.

Och Lars Åkeson inflikar:

– För det här är ett arbete som måste ske över alla partigränser, jag är övertygad om att vi måste göra det tillsammans.

Kommunen kan göra mer

Båda är ense om att Lerums kommun inte gör tillräckligt.

– Det finns omställningsrörelser i till exempel Kungälv och Alingsås, men inte i Lerum, säger Lars Åkeson.

De tycker att Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har stark miljöpolitik.

– Men vi behöver få med oss Moderaterna, det hade varit fint om Moderaterna satte ner foten för miljön, säger Ingmar Rahm fast och Lars Åkeson instämmer.

– Jag tycker inte om när man hamnar i diskussioner om i hur utsträckning vi har ett klimathot, spelar det egentligen någon roll, kan man inte bara säga att vi ska vara rädda om miljön? Nej, säger Lars Åkeson, det är för vagt, vi behöver alla verktyg att förhålla oss till, hållbarhetsprinciper som visar oss rätt riktning för omställningsarbetet. Åland har arbetat målmedvetet sedan 2004 och alla svenska kommuner behöver följa Ålands exempel.

Men kommunen arbetar ju efter Agenda 2030, räcker inte det?

– Det är en sak att fatta ett beslut ett annat att se till att det blir verkstad. Det här är ett arbete som måste ske långsiktigt och systematiskt. Det hade varit med ett gemensamt initiativ från samtliga partier, som gör att vi blir slagkraftiga på samma sätt som på Åland, svarar Ingmar Rahm.

Lerum är ju dessutom medlem i Sveriges Ekokommuner.

– Men hur syns det, undrar Lars Åkeson?

– Det hade varit på sin plats med en klart uttalad vision och inte en nedmonterad vision. Gör som näringslivet, systematisera arbetet och definiera färdplaner som tar oss till det hållbara samhället och vi ser gärna studiecirklar och föreläsningar i Lerums kommun.

Ingmar Rahm föreslår:

– Och hade det inte varit bra med Agenda 2030-lotsar, för vanliga människor, företag och organisationer så att vi inte tappar bort riktningen för omställningsarbetet.

LÄS MER:Anja Park aktuell med ny barnbok

LÄS MER:Lerumsparet är beredda att ta straff för miljön

LÄS MER:Stor guide: Här kan du loppisfynda i Lerum

ANNONS