Anja Park aktuell med ny barnbok

Lerumsbon Anja Park har illustrerat en ny bok till förskolebarn. Boken vill på ett lustfyllt sätt inspirera barn till att tänka på miljön – utan att bidra till klimatångest.
– Den hör till det allmänna miljöintresset som har vuxit fram under åren, säger Anja Park.

ANNONS
|

Barnboken ”Hållbara hatten” är skriven av förattaren Bibbi Larsliden. Den handlar om förskolan med samma namn och är tänkt för barn i åldrarna tre till sex år. Berättelsen börjar med att frågan om vart förskolans ägg kommer ifrån ställs av ett av förskolebarnen vid frukosten. De bestämmer sig för att ta reda på detta.

Som en snöbollseffekt leder den ökade medvetenheten om matens ursprung till att pedagogerna och barnen börjar utforska möjligheterna till att ta fler hållbara val.

– Man får ju den här fruktansvärda miljöångesten som författaren tycker att man gott skulle kunna undvika i de här åldrarna. Hon ville skriva en positiv bok om det istället, säger Anja Park.

ANNONS

Bokens syfte är att lära barn att ta vara på jordens resurser. Anja Park poängterar också att det inte bara handlar om miljön utan att det också är en ekonomisk fråga. När allt fler har det tuffare med ekonomin behöver vi bli bättre på att ta vara på det vi redan har och motverka slit-och-släng samhället.

Lång karriär i Lerum

Anja Park arbetar som frilansillustratör och är född och uppvuxen i Lerum. Efter att ha lämnat Lerum för bland New York där hon studerade återvände hon igen när det var dags för familjeliv. Här arbetade hon i 19 år som grafiker för både Alingsås Tidning och Lerums tidning. Sen två år tillbaka står hon på egna ben efter att ha börjat frilansa.

Hon har arbetat som grafiker under större delen av livet men detta är hennes första barnbok.

– Jag tyckte det var väldigt roligt att jobba med den. Det är kul för det är lite lekfullt också, säger Anja Park.

Behöver man tänka på något speciellt när man tecknar för barn?

– Att i förskoleåldern är det oftast inte barnens själva som sitter och läser. Sen tycker jag att det ska finnas någonting för barnet att titta på. Gärna någonting som tillför någonting mer än att det bara stödjer texten.

Anja Park hoppas att boken också kommer uppskattas av hennes egna barnbarn i framtiden.

– Hon är lite för liten ännu men hon ska få en ändå. Hon är inte ens ett år. Än så länge skulle hon bara vilja bita på den litegrann.

LÄS MER:Glimtar av Sjövik i Anna Ihréns jubileumsbok

LÄS MER:Klart: Så blir den klassiska musikhösten i Lerum

LÄS MER:Folkdansstämma lockar nordiska barn och ungdomar till Lerums Arena

ANNONS