Perennfesten 2023 blev succé: ”Årets största händelse”

Trots att det gråa vädret lystes parken bakom Aludden park & restaurang upp med massvis av blommor när Växtrum för fjärde året i rad anordnade Perennfest.
– Det här är årets största händelse, säger Iris Grabe, trädgrådsmästare och arbetsledare för Växtrum i Lerum.

ANNONS
|

Perennfestens största fokus är perenna växter, vilket innebär örtartade växter som blir fleråriga. Detta lockade många i Lerum och under söndagen samlades en stor skara människor för att ta del av föredrag, handla växter och köpa lokalproducerade livsmedel. Det blev en riktig folkfest trots grådisigt väder.

Lerumsbon Anna-Karin Edlander har handlat mycket och står med flera växter i bruna papperspåsar på grusgången mellan utställarna. Hon har bland annat köpt en stor sommarblommande ros att plantera hemma i trädgården.

– Sen så hittade jag den här fina järnörten också, den skulle tåla sol, jag har en väldigt solig tomt, säger Anna-Karin Edlander och pekar på en växt vars färger skiftar i lila.

ANNONS

Anna-Karin Edlander har utbildat sig till trädgårdsmästare och även praktiserat i Växtrums trädgård här vid Aludden. Detta är andra året hon besöker Perennfesten.

– Jag tycker det är väldigt trevligt, de har lite roliga sorter av växter, säger hon.

En välbesökt fest

Iris Grabe är trädgårdsmästare och arbetsledare för växtrum i Lerum. Hon hade räknat med att evenemanget skulle bli välbesökt.

– Det är mycket folk på Perennfesten, det har det varit sedan start. Särskilt i början av dagen så man får tag i rariteterna, säger Iris Grabe.

Det många är ute efter är de växter som blommar nu direkt, men trädgrådsmästarn vill slå ett slag för de perenna växter som även blommar senare.

– Alla kommer blomma någon gång, säger hon.

Bredvid Iris Grabe står Göran Arfvidson, han har volontärarbetat på Växtrum i Lerum sedan det startade för åtta år sen.

– Jag ska hålla på i tio år åtminstone, säger han och ler.

Göran Arfvidson är duktig på att arbeta i trä och har bland annat skapat både bänkar och bikupor som finns i Växtrums trädgårdar.

”Alla pratar och är glada”

Bland växterna står Ingrid Söderström och Berit Wikström med varsin färgglad bukett av dahlior i händerna.

– Det var så fina tyckte jag, jag köpte en med korta stjälkar och en med lite längre. Jag funderar på att ge bort en av buketterna, säger hon glatt.

Fler som har handlat växter är Per-Anders Olsson och Kristina Olsson, de har åkt från Varberg för att besöka Perennfesten. Per-Anders Olsson har en stor klätterros i sin famn som de ska plantera hemma i deras gemensamma trädgård. De båda har ett stort trädgårdsintresse.

Hur har Perennfesten varit?

– Det har varit jätteroligt, så mycket folk och så mycket fina växter att handla. Alla pratar och är glada, säger Kristina Olsson.

Stort intresse

Erica Lönnehed äger blomsterbutiken Oscarshöjd i Floda och är på plats för att sälja perenna växter och trädgårdstillbehör.

– Det är underbart att få visa upp just det här med perenner tycker jag. Det här med långsiktighet och att bygga en trädgård långsamt, det tycker jag är fantastiskt, säger Erica Lönnehed.

Hon tycker att stämningen på plats är härlig.

– Folk är nyfikna och intresserade. Jag märker av ett nytt sätt att se på sin trädgård, det finns mycket större intresse nu än vad det har varit tidigare. Man vill lära sig mer saker, säger hon.

LÄS MER:Blommor och bin på årets perennfest på Aludden

LÄS MER:Nya Växtrum ska bli ett ansiktslyft för Lerum

LÄS MER:Odlar kryddor till restauranger i hela Sverige – i Tollered

ANNONS