Odlar kryddor till restauranger i hela Sverige – i Tollered

Anette och Maria på Månsagårdens handelsträdgård i Tollered förser restauranger runt om i landet med färska örter. Till sommaren öppnar de även en gårdsförsäljning.

ANNONS
|

Månsagården ligger vackert långt ut på landet i Tollered. Anette Kjellqvist och hennes man har ägt gården med växthusen och den gamla trädgårdsodlingen i drygt ett decennium.

– Det var en äldre man som ägde huset och odlingarna innan oss och jag fick gå bredvid och lära mig av honom i början. Det var jättebra, för även om jag hade intresset så hade jag ingen erfarenhet, säger Anette.

Hon lärde sig dock snabbt och nu finns hennes färska örter på en lång rad restauranger i landet.

– Jag var på Varbergs kurhotell nyligen och när vi fick in maten såg jag att det var rödbetsskott på så jag frågade var de var odlade. När servitrisen kom tillbaka efter att ha frågat i köket sa hon: ”på Månsagården i Tollered”. Och jag sa ”åh, då har jag varit med och odlat och paketerat dem.” Det kändes jättekul att sitta där och få något som jag själv hade skickat iväg till försäljning, säger Maria Fredriksen, som är anställd på handelsträdgården, med ett stort leende.

ANNONS

Även lokalt går det att smaka örterna, en som gärna använder dem är Vaun Roughton, som i sommar öppnar Torarica i Lerum tillsammans med Heidy Rubenow. Duon drev tidigare Nääs slottscafé och restaurang.

– Och om andra lokala restauranger vill köpa direkt från oss är de också välkomna, säger Anette.

Örter, blommor och grönsaker

De odlar stora mängder vattenkrasse, rödbetsskott och salladsmix bestående av olika asiatiska kålsorter. Här finns även ätbara blommor, som minipenséer, kryddtagetes och krasse. Och så har de grönsaker, som en mängd olika spännande tomatsorter och gurka, bland annat.

Totalt levererar gården knappt 600 askar vattenkrasse och drygt 100 askar rödbetsskott i veckan, till det kommer de andra salladssorterna, grönsaker och ätbara blommor.

– Du kan väl smaka, säger den stolta odlaren.

Reportern provar. Och det är en smaksensation, så mycket smak i så små blad. Allt imponerar, och allra mest fänkålsdillen, som är blasten på fänkålen.

– Den är jättegod, instämmer Anette och berättar att den till exempel används i fiskrätter.

Vilka är din favorit?

– De här, svarar Anette och visar en salladsbädd med små asiatiska kålsorter.

Och vilka är dina favoriter?

– Samma, jag tycker också bäst om de små salladsbladen, svarar Maria.

Ett kylrum utan el

Det är en gammal fastighet med många byggnader. I det gamla stallet, som inte är stall längre, är det till exempel stampat jordgolv. Och som kylförvaring har de ett rum under en jordkulle.

– Kom gärna in och titta, säger Anette och fortsätter:

– Men var uppmärksam, det är väldigt lågt till tak i dörrgaveln och det finns spindlar.

Inne i rummet, som har väggar av sten från golv till tak, är det förvånansvärt kallt fast det är glödande hett utanför.

– Är det inte fantastiskt hur väl det fungerar, utan att det går åt någon el, säger Anette.

Covidpandemi och energikris slog hårt mot verksamheten. Dels var efterfrågan från restauranger betydligt mindre under pandemin, eftersom folk inte gick ut och åt i samma utsträckning som tidigare. Sedan kom energikrisen. Och då var det helt ohållbart att ha igång växthusen på grund av att elen var så dyr som den var. I år är de dock tillbaka. Nytt för i år är gårdsförsäljning, om än i liten skala.

– Den som vill komma förbi är välkommen, vi är här hela dagarna på tisdagar och onsdagar. Men vi har inte riktigt kommit igång med försäljningen, för till exempel tomat och gurka har inte mognat ännu, säger Anette.

LÄS MER:Tips för kryddodling hemma

LÄS MER:Max Larsson, 19, har en odlingslott vid Aspen

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

LÄS MER:Matglädje i fokus på Stenkulan där eleverna är gästkockar

ANNONS