Matglädje i fokus på Stenkulan där eleverna är gästkockar

I Stenkulans skolkök får elever vara gästkockar och baka bröd, odla och hacka grönsaker. Ett projekt som ska främja elevernas matglädje och arbetet har lönat sig. Nu är skolan en av tre finalister i Arlas nationella mattävling Guldkon.
– Det känns jätteroligt och spännande. Hela skolan är delaktig, säger köksmästare Ida Lindgren.

ANNONS
|

I skolrestaurangen står ett välfyllt salladsbord uppdukat och i kantinerna ryker en soppbuffé som serveras med tillhörande vitlöksbröd och pasta. Soppbuffén, och då framförallt tomatsoppan, är en favoriträtt.

– Den är jättegod, säger Melker Engblad och får medhåll från klasskompisarna Elias Lindgren och Ida Bertlin Gustavsson.

En av anledningarna varför soppbuffén är så populär är att den serveras med mjukt bröd som bakas av eleverna själva.

– Vi som går i trean är gästkockar och då får vi baka bröd varje onsdag, säger Ida Bertlin Gustavsson.

Köksmästare Ida Lindgren berättar att det bakas allt från ljust och grovt bröd till limpor och fröknäcke. Om man inte vill baka finns det andra sysslor i köket.

ANNONS

– Man kan hacka grönsaker, lägga upp pålägg och när det finns tid gör vi olika experiment. Som russinhissen där man lägger russin i vatten eller när vi odlade ärtskott i mörker, säger Ida Lindgren.

Matglädje som drivkraft och inspiration

Projektet är en del av skolans strävan att öka elevernas matglädje. Ida Lindgren, som har jobbat med måltidsservice inom Lerums kommun sedan 2007, berättar att genom samverkan mellan avdelningarna skapar de matglädje både i skolrestaurangen och i lärandet.

– Ibland kan jag vara nere på en avdelning och prata om tallriksmodellen, sedan får barnen måla sin tallriksmodell som vi hänger upp i skolrestaurangen. Där knyter vi an till varandras arbete och hjälper varandra att lyckas.

Varför är maten viktig för barnen?

– För att de ska orka lära sig och prestera, bli fulla av energi som räcker hela dagen. Sedan är det viktigt med presentation och upplägg. Ögonen äter före munnen och vi vill att eleverna ska tycka att det ser inbjudande ut när de kommer till skolrestaurangen.

Vad behöver man tänka på när man jobbar med barn som gäster?

– Man behöver tänka på att vara på barnens nivå. Vi har många spännande hållbarhetsmål att nå till framtiden och vi vill att våra barn ska hinna hänga med.

Att minska matsvinnet och använda en hög andel ekologiska råvaror är bara några av de hållbarhetsmålen som Ida nämner och som är satta av kommunen.

– Det är mycket att rätta sig efter! Som när man sätter en meny till exempel, det är en spännande utmaning som barnen behöver vara en del av. De har mycket lättare att tycka det är roligt när de får vara delaktiga.

Restaurangråd med elever, en ”svinnometer” där matsvinnet registreras och presenteras, gästkockar i köket, andra chansen där rester blir nya rätter och smakskedar vid lunchbuffén, är några knep för att lyckas uppnå målen.

– Vi jobbar mycket med att minska matsvinnet men vi vill inte att eleverna ska känna att de inte vågar testa nytt för att de är rädda att slänga mat. Då är smakskedarna jätteuppskattade och ett bra verktyg.

Finalist i nationell mattävling – för tredje gången

På måndag den 8 maj avgörs den nationella mattävlingen Arlas Guldko och i år är Stenkulan en av tre finalister i kategorin Bästa Matglädjeskola. Men det är inte första gången Stenkulan har varit uppe och nosat på förstapriset. För Ida Lindgren är det fjärde gången hon är med i tävlingen och tredje gången hon ställer upp med Stenkulan.

– Det ska bli superroligt och som alltid är det ett otroligt tufft motstånd, men vi är superstolta att vara topp tre, säger Ida och fortsätter:

– Bara det är en vinst och vi känner oss verkligen som vinnare. Det skapar en teamkänsla att tävla tillsammans med hela skolan.

När LT frågar eleverna Melker Engblad, Elias Lindgren och Ida Bertlin Gustavsson hur de vill fira om Stenkulan vinner är svaren spridda men alla lika festliga. Tårtkalas, trerätters och önskerätt till dagens lunch och att tillsammans kolla på finalen är några av svaren.

– Jag tycker att det är jättebra att vi är med och kul, för då kanske man vinner, säger Melker Engblad.

Mer om tävlingen

Arla Guldko är ett initiativ av Arla för att hylla vardagshjältarna i köken. Sedan år 2000 har Arla Guldko funnits för att sporra och visa uppskattning för ambitiösa kök och verksamheter. Och framför allt inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel.Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. På galan delas även ett specialpris ut, Årets guldstjärna.

Källa: Arla.se

LÄS MER:Efter renoveringen: Nu har kaféet på Nääs fabriker öppnat igen

LÄS MER:Vilda djurungar får hjälp hemma hos Lisa i Lerum

LÄS MER:Från vårmarknad till femkamp – guide till helgens aktiviteter i Lerum

ANNONS