Blommor och bin på årets perennfest på Aludden

Snart finns det chans att lära sig mer om insekter och växter, de är nämligen i fokus på årets perennfest på Aludden.

ANNONS
|

På söndagen den 10 september är det återigen dags för perennfest på Aludden. Det är den fjärde i ordningen.

Under dagen bjuds det på ett fullspäckat schema med flera spännande föredrag. Ett hålls av Peter Korn, som står bakom årets Växtrumsträdgård intill stationshuset. Därutöver kommer bland annat flugans värde för biologisk mångfald, biodling och perenner som snittblommor avhandlas.

Det blir även invigningstal av kommunalrådet Viktor Lundblad från Moderaterna, panelsamtal och uppträdande av duon Danica och Magnus. Trädgårdsmästaren Emily Bratt är konferencier, hon är bland annat drivande inom slow flower-rörelsen, som strävar efter att vara ett hållbart alternativ till den konventionella snittblomsproduktionen.

ANNONS

En fin mötesplats

Varför ska Lerumsborna komma till perennfesten?

– För att den har blivit en fin mötesplats där man som vanligt kan handla perenna kvalitetsväxter. I år har vi fler utställare på plats än tidigare. Och våra utställare och försäljare på plats är kunniga och engagerade, så man får mängder av bra tips och vägledning på köpet, svarar Mattias Christenson, som är initiativtagare till Lerum kommuns Växtrumsprojekt som också är arrangör tillsammans med Trädgårdesresan.

Utställare och försäljare är verksamma i Lerums kommun eller medlemmar i Trädgårdesresan, som är en intresseorganisation för 100 västsvenska besöksträdgårdar, där även Växtrum är med.

140 olika arter

Något särskilt som sticker ut i år?

– Vår spännande växtrumsdesigner Peter Korn. Han är en mycket spännande trädgårdsmästare som kommer berätta om sitt sätt att odla i natursand, på växters villkor och berätta om många av de helt unika blomarter vi har på nya växtrumsplatsen. Där trängs 140 olika arter, och många är hemskickade från mellanöstern, och alltså ganska unika här i Sverige, svarar Mattias Christenson.

Något annat du vill säga?

– Kom gärna till fots eller cykel, vi har svårt att få plats med alla bilar.

LÄS MER:Nya Växtrum ska bli ett ansiktslyft för Lerum

LÄS MER:Peter och Helena brinner för kulturen i Norsesund

LÄS MER:Malena säljer egenodlade grönsaker från villatomten

ANNONS