Malena säljer egenodlade grönsaker från villatomten

Malena Sjögren i Gråbo odlar grönsaker i sin trädgård och säljer till grannar och förbipasserande.
– Det är många som uppskattar det och tycker det är härligt med närproducerat, säger Malena Sjögren.

ANNONS

När Malena Sjögrens barn tog studenten förra året byggdes en hemmasnickrad bar. När studentfirandet var över saknade den sitt syfte. Eftersom trädgården var full av grödor som inte familjen själva kunde äta upp föddes en idé. Det skulle bli en trädgårdsbar istället.

– Jag själv uppskattar när det händer något och när det är lite roligt. Sen är det många som har frågat om vi ska börja sälja. Då måste jag ju bara våga, säger Malena.

Nu står baren utanför familjens hus i Gråbo och erbjuder förbipasserande ett hemmaproducerat sortiment. Den är prydligt inredd med skyltar som talar om vad det finns att handla. Här finns vitlök, selleri, zucchini, olika typer av chili, hemmagjort grönsakssalt och till och med ägg från familjens egna höns. Färgglada vimplar upphängda som dekoration vajar i vinden.

ANNONS

Allt som säljs kommer från den egna villaträdgården i Gråbo. Nästan varenda centimeter av tomten på 703 kvadrat är utnyttjad. Malena odlar bland annat sparris, vitlök och bönor. Att få se majs växa på en villatomt hör inte till vanligheterna men här växer 60 majsplantor högt och tätt tillsammans. I mitten av trädgårdslandet står stora armeringsbågar där brytbönor växer och bildar som en grönt lysande tunnel. I sitt växthus odlar Malena tomater, chili och gurkor.

– Det är roligt att kunna använda sin tomt, att faktiskt inte bara ha en gräsmatta, säger Malena.

”Det är härligt med närproducerat”

Odlingen och försäljningen är något som Malena har som intresse på fritiden. De slantar som kommer in från försäljningen investeras direkt in i trädgården igen. I våras sålde Malena bland annat plantor av chili, tomater och olika sommarblommor. Planen nu är att gårdsbutiken ska få stå öppen varje helg åtminstone fram till september eller oktober.

– Det är många som uppskattat det och tycker det är härligt med närproducerat, säger Malena.

Vad som säljs varierar eftersom det som odlas i första hand går till familjens egna matbord.

Vill man köpa något från Trädgårdsbaren tar man det man vill ha och betalar via Swish. Man kan tänka sig att varor kan bli stulna, men Malena med familj bor trots allt i huset bara några meter bort.

– Det är säkert någon som skulle kunna ha gått och tagit från trädgården ändå. I och med att vi inte har några kontanter där ute är det inga värdefulla saker, förutom att det är mat då, säger Malena.

Malena vill uppmuntra fler till att börja odla på sina tomter.

– Det är fortfarande lite det här att folk har några odlingslådor på en jättetomt som ändå inte används, säger hon.

Hennes tips till den som vill börja odla är;

– Börja stort! Ut med grejerna, det är inte något farligt, det är bara roligt.

LÄS MER:Tips för kryddodling hemma

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

LÄS MER:Max Larsson, 19, har en odlingslott vid Aspen

ANNONS