Peoria Jazzband har spelat musik i 63 år

Lerumsbaserade Peoria jazzband bildades i kommunen redan 1960 och har spelat i över 14 länder. Sedan 1988 har de traditionsenligt arrangerat en utomhuskonsert i Lerum vid namn ”Jazz i det gröna”.
– Det är fri entré och folk sitter förhoppningsvis och trivs i solskenet, säger Sture Svarén, som startade bandet.

ANNONS

Peoria jazzband hoppas på sol i Hembygdsparken i Lerum den 13 augusti när det åter igen är dags för deras årliga konsert.

– ”Jazz i det gröna” startade i samband med att jag fick kulturstipendium någon gång på 80-talet, då kom dåvarande kulturchef Betty Hammar på att vi skulle göra något, säger Sture Svarén.

Konserten hölls varje år på Nääs fram till år 2005 då de istället började arrangeras av Lerums bygdegille.

– Det är fri entré och folk sitter förhoppningsvis och trivs i solskenet, det är ganska opretentiöst, men kul, säger Sture Svarén.

Hur kommer det sig att det har hållit på så länge?

ANNONS

– Det är väl att det har varit populärt helt enkelt, det har kommit folk hela tiden, rekordet var strax innan pandemin, då kom det omkring 500 personer, säger Sture Svarén.

Många meriter

Bandet har haft stora framgångar under sina 63 år som verksamma. De spelat på scener i USA, Kina, Tyskland, Danmark och Norge. På Jazzfestival i Dresden har de spelat för över 50 000 personer. Dessutom är de sedan 1970 hedersmedborgare i staden Peoria i Illinois, USA.

Peoria jazzband har ambitionen att se till att den traditionsenliga konserten i Lerum blir av varje år så länge de kan.

– När man hållit på med ett arrangemang så länge så blir det också en drivkraft att hålla det vid liv och se hur länge man kan köra, säger Sture Svarén.

LÄS MER:Lerumsduon spelar på skrot - och gör succé

LÄS MER:Martin arrangerar retrospelsmarknad i Tingshuset

ANNONS