Lerumsduon spelar på skrot - och gör succé

Den lokala duon Bluciferz Hubcaps rockar loss med instrument gjorda av navkapslar, cigarrlådor och mopedtankar. I helgen spelar de på Sjölyckan i Tollered.
– Ingen vet varför, men de här gubbarna drar alltid en massa folk, säger Christian Wiksten, ägare till Sjölyckan.

ANNONS

Lerumsborna Thomas ”Thompa” Thelin och Göran Ribba bildar tillsammans Bluciferz Hubcaps.

– Att vi startade bandet beror mest på dina fysiska tillkortakommanden, säger Göran Ribba skämtsamt och nickar mot Thompa Thelin.

För nio år sedan kände Thompa Thelin att spelglädjen var borta. På grund av en arbetsskada som blev värre och värre kunde kunde han inte längre spela gitarr som tidigare. Då ingick duon i samma coverband.

En dag såg de artisten Seasick Steve på TV. Han hade byggt en gitarr med hjälp av två navkapslar, ett kvastskaft och tre strängar.

– Det lät för jävligt, med det svängde så in i helvete. Jag tänkte att om en gubbe på 70 bast kan svänga så kan vi också det, säger Thompa Thelin.

ANNONS

Tillsammans rotade de fram navkapslar, kvastskaft och strängar och byggde ihop en slags gitarr i Görans garage.

– Sen pluggade vi in den. Jag hade en gammal hårdrocksgitarr som jag slaktade och tog bort mikrofonerna från och satte in i gitarren. Jag tyckte det lät svinfräckt, säger Thompa Thelin.

Båda två kände att den efterlängtade spelglädjen var tillbaka igen. Den nybyggda gitarren fick följa med på deras dåvarande bands spelningar.

– Man såg direkt på folk att de tyckte att det var både roligt, och bättre, säger Göran Ribba.

Detta blev starten på det som idag är succén Bluciferz Hubcaps.

”Skitinstrument”

Ofta får duon höra att de låter som ett fulltaligt band. Detta kanske beror på att Göran Ribba spelar både trummor och bas samtidigt. Bas med händerna och trummor med fötterna. Basen står på ett ställ bredvid trummorna så att han inte behöver hålla i den.

– Äntligen är trummisen och basisten överens, säger han med ett skratt.

Sång och gitarr står Thompa Thelin för. Låtarna skriver de tillsammans. Det viktigaste för vännerna är att skaparglädjen finns kvar och att de har roligt under tiden.

– Det går inte att vara pretentiös med de här skitinstrumenten, säger Thompa Thelin.

Duon har beskrivits som ”Svenska ZZ Top”. De båda inspireras bland annat av deltablues - en av de tidigaste bluesmusikstilarna.

Det svänger ordentligt om Bluciferz Hubcaps, musiken är taktfull och de engelska texterna är fyndiga och sjungs med inlevelse. Låtarna i deras katalog heter bland annat ”Don’t you ever touch my bike (or Car)” och ”Aint to Old to Play Rock'n'roll”.

En gång fick vi frågan om att spela något som alla kan, då spelade vi små grodorna.

Över 100 spelningar per år

Bluciferz Hubcaps gör över 100 spelningar per år. Ofta på privata fester och arrangemang. Bandet är också populära på bil- och motorcykelklubbar. Förra året spelade de i stort sett varje helg från april till november. De är själva förvånade över succén eftersom de bara spelar egna låtar.

– Om du önskar låtar då får du stryk, det brukar jag vara väldigt klar med, säger Thompa Thelin skämtsamt.

Han fortsätter,

– Jag äter hellre hundbajs än att spela Thomas Ledin, jag kan inte spela sådant som jag inte gillar, som alla vill höra. En gång fick vi frågan om att spela något som alla kan, då spelade vi Små grodorna.

Går att bygga instrument av allt

Bandet har med sig flera olika instrument varje spelning. De har två gitarrer gjorda på navelkapslar och en är byggd av en gammal tankdunk.

– Folk fotograferar instrumenten mer än oss, säger Thompa Thelin.

På en spelning fick de en cigarrlåda av en i publiken och den blev en gitarr med tre strängar. De har också byggt en gitarr av en före detta mopedtank.

– Det går att bygga instrument av precis vad som helst, säger Thompa Thelin.

Nästa instrument de vill bygga är en canjo - en banjo fast med en burk som ljudlåda.

– En av de vanligaste reaktionerna man får efter en spelning är ”ni var ju jättebra!”, då kan man fundera på varför vi inte skulle vara det, var det oss eller instrumenten de baserade det på? säger Göran Ribba.

Ingen vet varför men de här gubbarna drar alltid en massa folk

Spelar i Lerum på lördag

– Ingen vet varför men de här gubbarna drar alltid en massa folk, säger Christian Wiksten, ägare till Sjölyckan.

Christian Wiksten och Monica Edvardsson driver Sjölyckan i Tollered tillsammans. De träffade Thompa Thelin när han byggde en utomhusscen med tak åt dem - främst tänkt för de bröllop som de håller där.

När den var färdig var det självklart att det var Bluciferz Hubcaps som skulle få inviga den. Det blev en fantastisk kväll, hela 225 personer dök upp. Sen dess har de återvänt dit flera gånger.

På lördag är det dags igen för spelning på Sjölyckan. Redan är över 100 biljetter sålda. Biljetter går fortfarande att köpa och det finns plats för runt 300 personer. Men även spontanbesök där man kan betala entré på plats välkomnas.

– Om Lerumsborna vill se något roligt och svängigt så ska de ta sig hit, säger Thompa Thelin.

LÄS MER:Lastbrygga blir konstfönster på Nääs fabriker i Tollered

LÄS MER:Förrymda ponnyn upphittad – försvann från Nääs ridcenter

LÄS MER:De hittade en nymfkakadua i Tollered – söker ägaren

ANNONS