De hittade en nymfkakadua i Tollered – söker ägaren

Känner du igen fågeln på bilden? Paret som driver Sjölyckan efterlyser någon som kan förbarma sig över den flyktade nymfkakaduan ”Calimero”.
– Vi hoppas att vi hittar ägaren, eller någon som kan ta hand om fågeln så att den inte avlivas, säger Christian Wiksten.

ANNONS
|

Det var i lördags kväll som paret Christian Wiksten och Monica Edvardsson, som driver Sjölyckan, hittade fågeln i en dunge vid företagets kanotbrygga i Tollered.

– En massa fåglar flög runt den. Den var jättevacker, minns Christian.

Fågeln kunde inte flyga ordentligt utan flaxade bara litegrann med vingarna.

– Jag undrade om den var skadad först. Men det ser den inte ut att vara, säger Christian.

Han fick tag i fågeln och lyckades bära upp den till Sjölyckan.

– Den bet mig så fruktansvärt i händerna, men det fick jag bara gå med på. Den var rädd och stressad.

ANNONS

Bor på kontoret

De frågade runt i området om grannarna saknade någon fågel, men ingen kände igen den. Därför bor den nu tillfälligt på deras kontor. Paret har katt hemma i Alingsås och hittade en gammal kattbur i källaren som nu tjänar som fågelbostad.

– Man ser att den är tam, men den litar inte på oss, säger Christian.

Inspelade kakadua-läten, som Monica spelat upp på sin telefon, tycks i alla fall roa Calimero.

– Då blir han glad och uppspelt och flaxar och ropar. Om vi nu inte hittar ägaren så hoppas vi att den får komma till ett hem med andra kakaduor så den får en kompis. Den verkar snäll, men stressad, rädd och ensam, säger Christian.

När paret är färdiga med arbetsdagen får fågeln sitta kvar på Sjölyckan.

– Vi lägger en filt över buren och sätter på fågelmusik så att den kan sova. På morgonen, när vi kommer dit, så lyfter vi av filten och säger ”God morgon” och då blir den glad och pratar, säger Christian och fortsätter:

– Den är inte rädd för oss längre, men inte tillräckligt tillgiven för att sätta sig på fingret. Han tycker om att sitta någon meter ifrån oss.

Paret har gått med i massvis med grupper på sociala medier för att försöka hitta ägaren. Hittills har de inte fått napp. De har även ringt och rådfrågat polisen. Svaret därifrån har varit att den hamnar på polisens avdelning för försvunna och upphittade djur om ägaren inte hittas.

– Vi misstänker att den kommer att avlivas om vi inte hittar ägaren. Det känns tråkigt. Det vore bra om någon som har tid och lut att ta hand om en gullig kakadua får chansen att göra det.

Döpt efter gammalt barnprogram

Christian har tidigare haft fåglar som husdjur. Däribland just en nymfkakadua som hette Calimero, efter ett barnprogram som sändes på 70-talet. Nu har det namnet gått i arv till hittefågeln.

– Jag vet vilken tid det tar att tämja en sådan fågel för att den ska bli lugn och fin. Det tar några veckor och den tiden har inte jag. Vi har katt hemma och det kanske inte är jättepopulärt med en papegoja som skriker bland kanoter och restauranggäster. Även om jag skulle vilja så går det inte, säger han och fortsätter:

– Kontentan av detta är att vi hoppas att vi hittar ägaren, eller någon som kan ta hand om fågeln så att den inte avlivas.

Senare under måndagen meddelade paret att ytterligare en nymfkakadua ska ha siktats vid Nääs fabriker. De ska försöka se om det går att fånga in även den fågeln.

– Knappast en slump, utan troligen Calimeros fästmö, tror Christian.

LÄS MER:Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

LÄS MER:Hunden Frasse försvunnen i en månad – kan ha förvildats

LÄS MER:Flera rapporter om salmonellsmittade katter i Lerum

LÄS MER:Här är ett av Lerums äldsta hus

ANNONS