Lastbrygga blir konstfönster på Nääs fabriker i Tollered

Människans förhållande till natur utforskas när lastbryggan på Nääs fabriker blir ett rum för konst. Och det finns en oväntad twist – även publiken är en del av verket.
– Man kan bara låta sig dras med, säger Karin Roy Andersson.

ANNONS

Det är under onsdagen som konstutställningen Welcome to the jungle har vernissage på Nääs fabriker i Tollered.

I den gamla lastbryggan bygger trädgårdsmästarna Ida Andersson och Karin Ehrenberg upp ett landskap, med bland annat tegelstenar och olika växter.

I samma rum syns smyckeskonst av konstnärerna Hanna Liljenberg och Sofia Björkman.

– Det blir en ganska härlig kombination av Sofias stora, myllriga, smycken och Hannas växtliga tema, säger Karin Roy Andersson, utställningskurator.

Publik en del av konsten på Nääs fabriker

Mats Jansson, projektledare vid Nääs konsthantverk, tror att det blir ett spännande möte mellan två konstformer.

– Här är det naturkonst och smyckeskonst. De har jobbat med växter, jord och stenar som möter traditionella konstnärer, men konsten pratar ändå med varandra, säger han.

ANNONS

Lastbryggan har ett fönster ut mot gatan. Betraktare kan både vara i rummet eller utanför på gatan. På så vis blir också publiken en del av konsten, menar Mats Jansson.

– Det är också lite spännande att om man står ute på gatan och ser in kan det bli som ett akvarium, när det går människor där inne som betraktar utställningen.

Karin Roy Andersson håller med:

– Sedan är smycken något som man kan ha på sig, så när det finns en människa i närheten läser man kanske ännu mer in det, att de är tänkta för en bärare, säger hon.

Kan läsa in olika budskap i utställningen

Namnet på utställningen kommer från Guns ’n’ roses-låten med samma namn. Karin Roy Andersson inspirerades av texten i låten, berättar hon.

– Den handlar om att han kommer till storstan och det är väldigt spännande och man kastar sig ut i någonting okänt. Och så är det också för många som möter smyckeskonst, det kan vara lite okänt för man inte vet hur man ska hantera det. Det kan finnas en lockelse men samtidigt en osäkerhet.

Utställningen är också en reflektion kring framtiden, fortsätter Karin Roy Andersson.

– Utopi har varit något som vi har haft som ett ledord. Är framtiden en utopi eller kanske en dystopi. Hur kommer det att se ut om tusen år? Kommer naturen att ha tagit över eller vad finns kvar utav människor samhället.

Mats Jansson fyller på:

– Det är lustfylld konst och en konstupplevelse som kanske har något att säga om vår samtid. Men det kan också bara upplevas som spännande och lite energigivande, säger han.

Två utställningar samtidigt

Det är Nääs konsthantverk som är arrangör av utställningen på Nääs fabriker. Samma dag kommer det att vara vernissage för en ny utställning i galleriet på Mellannääs, med namnet Med guldkant på.

Här syns konst av Helen Clara Hemsley (Danmark), Sigurd Bronger (Norge), Heidi Sand (Norge), Elin Flognman (Sverige) och Annette Dam (Danmark). Utställningen utforskar temat vardagen.

Så här beskriver Nääs konsthantverk utställningen i ett pressmeddelande:

”Vad är vardag? Varje dag. Vardagsmat, vardagspussel, vardagsliv. Grå vardag. Grå som i gröt, grå som i regnmoln eller morgondimma, grå som svart text på vitt papper utan glasögon. Lejonparten av livet är vardag. Vanliga dagar utan glitter och klackar i tak, utan versaler, utan hisnande äventyr, adrenalinkickar och blixtrande juveler. Eller? Vad gömmer sig egentligen bakom almanackans alla omärkta dagar?”

LÄS MER:Beslut om Aspedalen tågstation dröjer

LÄS MER:Otjänligt vatten i Aspen – kommunen avråder bad

LÄS MER:Västtrafik backar: Tre busslinjer i Lerum ritas om – på grund av skolbygget

ANNONS