Beslut om Aspedalen tågstation dröjer

Framtiden för Aspedalen tågstation är fortfarande oviss. Nu meddelar Västtrafik att beslutet om den eventuella nedläggningen skjuts på ytterligare.

ANNONS

Det var i våras som Västtrafik gjorde det klart att Aspedalen tågstation inom en snar tid kan försvinna.

Orsaken är att järnvägen mellan Göteborg och Alingsås är hårt belastad, och fler turer kan gå om en station tas bort, enligt Västtrafik.

Aspedalen tågstation är Sverigeunik med sitt korta avstånd till nästa tågstation – därför hamnade just den i skottgluggen.

Aspedalen borta på framtida resetabell

Västtrafik meddelade i våras att ett slutligt beslut skulle komma till sommaren. Nu skjuts det fram.

– Vi insåg att det inte var så bråttom egentligen och behövde tid på vissa delar och sköt på beslutet till december, så det är egentligen inget som har hänt mer än det, säger Pontus Gunnäs, affärschef tåg, vid Västtrafik.

ANNONS

Nedläggningen av Aspedalen är ett av tre alternativ som Västtrafik utreder. De andra två alternativen är att lägga ner Aspen tågstation, eller att köra en så kallad skip-stop-tabell mellan de två stationerna. Det innebär att pendeltåget hoppar över antingen Aspen eller Aspedalen (varannan tur).

Av allt att döma är emellertid Aspedalen station hotad. Tar man exempelvis en titt på Västtrafiks framtida resetabell är inte Aspedalen tågstation med, medan Aspen står kvar.

Käppar i hjulet för Aspen strand

Pontus Gunnäs menar att nedläggningen av Aspedalen (eller någon av de andra alternativen) är nödvändig för att få till stånd Västtrafiks ambitiösa tågsatsning, som är planerad att stå färdig 2026.

Frågan om Aspedalens framtid har lett till starka reaktioner bland politiker och allmänheten. Kommunstyrelsens ordförande i Lerum, Viktor Lundblad (M), har tidigare berättat att det finns en bred enighet inom Lerumspolitiken.

– Utifrån de samtal jag har haft kan jag gå i god för att alla politiker i kommunen tar den här fajten, sa han då.

Bland annat sätter det käppar i hjulet för den massiva bostadssatsningen Aspen strand, som med över 500 bostäder ska sätta ett nytt område på kartan.

– En pusselbit till att det området är attraktivt är närheten till tåget, sade Viktor Lundblad i våras.

LÄS MER:Så blir framtidens kollektivtrafik i Lerum och Floda: Sex tåg i timmen

LÄS MER:Järnvägen genom Lerum ska begränsas kraftigt i två år

LÄS MER:Hundratals invånare i Lerum protesterar när Västtrafik vill lägga ner bussar

ANNONS