Pensionär från Lerum behöver betala tillbaka 124 000 kronor

En pensionär från Lerum är skyldig Pensionsmyndigheten 124 000 kronor. Anledningen är att personen inte uppgett korrekta uppgifter till myndigheten om hur länge denne ska ha bott utomlands.

ANNONS
|

I slutet av juni meddelades en pensionär från Lerum att den var skyldig Pensionsmyndigheten 124 000 kronor. Pengarna ska betalas in innan juli är slut.

Pensionären har fått för mycket i allmänpension i form av garantipension. Under en tioårsperiod har Pensionsmyndigheten betalat ut omkring 222 000 kronor till pensionären, när denna enbart var berättigad omkring 98 000.

Garantipensionen har varit beräknad på att personen har varit bosatt i Sverige i en period på 21 år. Enligt Pensionsmyndighetens utredningar har pensionären enbart bott i Sverige i 14 år.

Pensionsmyndigheten skriver i underlaget för sitt beslut;

”I din ansökan om allmän pension fick du frågan om du bott eller arbetat i något annat land än Sverige. Du uppgav inte att du bott och arbetat utomlands. Du har därmed brustit i din uppgiftsskyldighet.”

ANNONS

Anhörig till pensionären har pratat med myndigheten och uppgett att pensionären inte har ekonomisk möjlighet att betala tillbaka pengarna. Hen försörjs av sin anhörig och bor inte i Sverige i nuläget.

Den anhöriga uppger också att pensionären har problem med sin hälsa och har mått sämre sen den fick reda på att hen är skuldsatt. Hen har inte insett att den fått för mycket pengar och inte heller lämnat fel uppgifter med avsikt enligt anhörig.

Pensionsmyndigheten står fast i sitt beslut att pensionären ska betala tillbaka de pengar som den fått på felaktiga grunder. Myndigheten menar att när en person ansöker om en förmån hos myndigheten finns det ett ansvar att kontrollera att man lämnar korrekta uppgifter.

LÄS MER:Spaningen i Floda ledde till att pengakurirerna dömdes till fängelse

LÄS MER:Rånarna riktade pistol mot Lerumsbon – nu ska de avtjäna fängelsestraff

LÄS MER:Företagaren och tonåringen – en fin och oväntad vänskap

ANNONS