Nu har sommarsimskolorna i kommunen kommit igång

Sommarsimskolorna startade i måndags. Massor av barn kommer i sommar att lära sig simma i någon av kommunens sjöar. Oavsett om det regnar eller ej.
– Simkunnighet är något man måste ha i samhället, säger simläraren Linnéa Norlander.

ANNONS
|

Solen lyser starkt och vattnet i Sävelången är stilla denna onsdagsmorgon. ”Sommarsimskola pågår” står det på de gula skyltarna utplacerade på Hylternabadet. På dagens första lektion deltar fyra pojkar i sexårsåldern. De ska lära sig simma.

Simlärare är Linnéa Norlander, Alva Hansson, Nathalie Dahlberg, Alex Johansson och Tyra Karlsson Bender. De är alla 17 år gamla förutom Tyra som är 13 år. Här på Hylternabadet undervisar de tre barngrupper per dag varje dag i två veckor framöver. De har jobbat som simtränare innan och gått utbildningar, vissa av dem simmar på fritiden.

– Sommarsimskolan är till för att barnen ska få mer bekantskap och trygghet med vattnet. De ska inte känna att det är något skrämmande, säger simläraren Linnéa Norlander.

ANNONS

Simlektionen drar igång

Efter ett kort upprop startar lektionen med uppvärmning på land. Det blir bland annat leken ”bananjage” samt leken ”rött ljus”. Sen är det dags att gå ner till vattnet där alla ställer sig i en ring. Där startar en lek som kallas ”duschen”. Den innebär att man skvätter vatten på den som är i mitten av ringen, barnen får själva bestämma hur mycket vatten de vill ha skvätt på sig. När den i ringen säger stopp ska alla sluta skvätta genast.

Barnen övar också på att flyta genom att ledarna håller upp dem i vattnet. Sen är det dags för simträning. Barnen får gula flytplattor och mantrat ”groda, glasstrut, pinne” upprepas om och om igen. Det är fem stycken simlärare med idag och varje barn får minst en egen lärare som simmar bredvid och instruerar.

– Nu ska vi vara spagetti i vattnet, spagetti är hårda innan de blir kokta, säger ledaren Linnéa och kastar sig raklång i vattnet för att visa barnen hur de ska göra.

Leken ”leksaksbutiken” är populär. Alla ställer sig på en rad i vattnet och en av simlärarna ställer sig lite längre bort.

– Vad finns i leksaksbutiken? ropar gruppen.

– Studsbollar, svarar hon.

Alla börjar hoppa som studsbollar i vattnet. Sen går dem som krabbor och krokodiler innan det är dags att gå upp på land igen. Barnen sveper in sig i sina handdukar. Som avslutning läser Linnéa en saga för barnen om badvett.

– Ni har tagit ett märke idag också, säger ledaren Alex Johansson till barnen.

Märket de tagit är Gröna baddaren. De får märket eftersom de doppat hakan, båda öronen och bubblat på vattenytan fem gånger. Barnen tittar fascinerat på bilden av märket som visas upp.

– Tack för idag, ses imorgon! avslutar simlärarna i kör.

Nu har de en timmes rast innan nästa grupp dyker upp.

Utmaningar med simskola i sjön

Att ha simskola utomhus har sina utmaningar. Vattnet i sjön är inte alls lika varmt som i en simbassäng och man får anpassa sig efter väder och vind. Men det är nyttigt att lära sig simma på öppna vatten istället för i en simhall.

– Man behöver värma upp dem ordentligt och alltid ha ständig rörelse för annars börjar de frysa, säger Linnéa.

Vad gör man om det regnar?

– Det regnade igår och då fortsatte vi och gick upp och lekte ”följa John” på land. Jag har kommit på en bra taktik; kör ”följa John” och sen leder man ner dem i vattnet, det funkar jättebra, säger Linnéa.

– Sen kan man göra övningar på land också i fall det skulle regna väldigt mycket, tillägger hennes kollega Alex Johansson.

Viktigt med simkunnighet

De är alla överens om att sommarsimskolan är viktig.

– Det är bra att man börjar i tidig ålder med att bekanta sig med vatten, annars byggs det upp en liten rädsla med tiden. Det finns ju vuxna nu som inte kan simma, säger ledaren Tyra Karlsson Bender.

– Simkunnighet är något man måste ha i samhället. Om inte de nya generationerna vet hur man simmar så kommer det ske massa olyckor, säger Linnéa och tillägger att anmälan för sommarens simskola fortfarande är öppen.

Sommarsimskolor i Lerums kommun

Lerums kommun anordnar tillsammans med Alingsås sim- och livräddningssällskap sommarsimskola i flera av kommunens sjöar.

Floda:

Drängseredsbadet vecka 30-31

Hylternabadet vecka 26-27

Gråbo:

Annesjön vecka 26-27

Lerum:

Stamsjön vecka 26-27

Aspen vecka 28-29

Tollered:

Torskabotten vecka 28-29

Simskolan vänder sig till barn från fem år.

Anmälan till sommaren simskolor är fortfarande öppen.

Informationen är hämtad från Vastsverige.com

LÄS MER:De väntar fortfarande på en brygga vid Hjällnäsbadet i Gråbo

LÄS MER:Kommunen står på boendes sida i fråga om kraftnät

LÄS MER:Lerum pekas ut – kan drabbas hårt av framtida skyfall

ANNONS