Kommunen står på boendes sida i fråga om kraftnät

Vid ett hundratal bostäder i Floda har man uppmätt höga magnetfältsvärden. Anledning är de kraftledningar som löper över husen. Kommunen vill flytta kraftledningarna – och får stöd av energimarknadsinspektionen.

ANNONS
|

Kraftledningen på 400 kilovolt som löper från Hallsberg till Stenkullen går över flera bostadsområden i Floda. Boendes i anslutning till kraftnätet har tidigare vittnat om magnetfältet som det utstrålar och dess konsekvenser.

Energimarknadsinspektionen beslutade i februari i år att utfärda ett tidsbegränsat tillstånd för Svenska kraftnät att bruka ledningen till och med 2038. Då kommer beslutet att ha kvar kraftledningen behöva omprövas utifrån miljöbalken.

– När det sen ska förnyas så vill vi precis som energimarknadsinspektionen att man tittar på regelverket utifrån dagens krav och inte utifrån de kraven som gällt för väldigt länge sen, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

ANNONS

På tapeten 2020

Senaste gången Lerums kommun gjorde ett yttrande kring detta var år 2020. De yttrade sig då om att de skyddsåtgärder som Svenska kraftnät avsåg att vidta, för att skydda de boende från kraftledningens strålning, inte var tillräckliga.

Kommunens önskan är att alla boende i området ska ha uppmätta och beräknade årsmedelvärden på under 0,4 mikrotesla, vilket är den enhet magnetiska fält mäts i. Om Svenska kraftnät ska ha fortsatt tillstånd för kraftnätet ska de efter 2038 flytta ledningarna så att alla bostäder i Floda hamnar minst 130 meter från mittpunkten på ledningen.

Svenska kraftnät har överklagat beslutet till nästa instans, klimat- och näringsdepartementet. Kommunen valde därför att yttra sig igen eftersom de anser att beslutet från energimarknadsinspektionen ska fortsätta gälla.

– Nu när det går vidare i hanteringen lägger vi tryck bakom det. Vi anser att det är viktigt eftersom det är 158 hushåll som är drabbade av ett väldigt högt magnetfält som uppenbarligen har medfört olägenheter, säger Arne Molander.

Ökad medvetenhet om faran

Första gången kommunen yttrade sig i frågan var 1999.

– Det ska inte vara så att man löper på flera decennier till med det här, säger Arne Molander.

Vad tror du skillnaden blir när ni yttrar er denna gången?

– Det är rent spekulativt men jag tror att medvetenheten om den här typen av faror har ökat. Det är många decennier som det här har pågått. Nu är man mer benägen att lyssna på den här typen av miljö och krav på vällevnad än tidigare, säger Arne Molander.

I ett pressmeddelande på Lerums kommuns hemsida har även Viktor Lundblad, (M) kommunstyrelsens ordförande uttalat sig angående kraftledningarna.

– Vi tar Uddaredsbornas hälsorisker på allvar och har i över 20 år yttrat oss för en flytt av ledningen för att skapa ett tryggt avstånd till nuvarande bostäder. Våra ansträngningar ger resultat. Det är inte en fråga om utan när kraftledningen i Uddared flyttas, säger han.

LÄS MER:Personalbrist på Lerum Energi – husägare missar en månads solel

LÄS MER:Unikt tekniklabb för el-elever invigs på Lerums gymnasium

LÄS MER:Vattnet forsar genom Tollered – efter tekniskt fel

ANNONS