Vattnet forsar genom Tollered – efter tekniskt fel

På grund av en driftstörning i Alingsås Energis vattenkraftverk i Tollered har stora mängder vatten släppts genom älvfåran.
– Det är så himla fräckt, säger Tolleredsbon Sandra Hansson som filmat flödet.

ANNONS
|

Enorma mängder vatten forsar genom den gamla älvfåran i Tollered sedan ett par dagar tillbaka. På sin hemsida har Lerums kommun i veckan varnat invånarna för att vattenflödet i fåran kan komma att öka eller minska, eller till och med upphöra, för att sedan återkomma igen utan föregående varning.

Att vattnet släppts på berodde på ett tekniskt fel i Alingsås Energis vattenverk. Felet är nu hittat, enligt Ulf Martinsson, teknisk chef.

– Vi jobbar så fort vi kan med reparationen. Flödet genom fåran hänger också samman med hur mycket det regnar. Om det inte kommer mer nederbörd, så kommer vi inte att släppa mer vatten. Vi släpper ju vattnet för att hålla nivåerna i Ömmern och Torskabotten enligt vattendomen.

ANNONS

”Det dånar verkligen”

Det mäktiga vattenflödet har lockat åskådare. Tolleredsbon Sandra Hansson besökte dämmet häromdagen.

– De har öppnat upp flödet från Torskabotten så att det strömmar genom hela skogen. Där man annars kan gå, var det nu helt vattenfyllt. Det är så himla fräckt, annars är det ju bara en lita fåra neröver. Och knappt någonting när de stängt igen, säger hon.

Något liknande har hon aldrig sett under sina år som Tolleredsbo.

– Jag och barnen var uppe och kikade, och stod och fascinerades. Det dånar verkligen, stod man några meter ifrån varandra hörde man inte vad den andre sa.

Trots det kraftiga flödet, ser Alingsås Energi i nuläget ingen risk för översvämning i sjöarna de reglerar, Ömmern och Torskabotten. Lerums Energi ser i sin tur heller ingen anledning till oro för översvämningar nedströms, i exempelvis Floda, Hillefors eller Hedefors.

LÄS MER:Byalaget vill bygga aktivitetsyta – p-platser försvinner

LÄS MER:Chocken: Direktbussarna från Lerum till Göteborg kan läggas ner

LÄS MER:Peter Lindgren gick från lagerarbetare till YouTuber

ANNONS