Solcellerna på sommarstugan på Tjörn tog 20 minuter att koppla upp mot elnätet. I Lerum får Johan Berndt vänta i fem veckor.
Solcellerna på sommarstugan på Tjörn tog 20 minuter att koppla upp mot elnätet. I Lerum får Johan Berndt vänta i fem veckor. Bild: Privat

Personalbrist på Lerum Energi – husägare missar en månads solel

Fem veckor. Så länge får villaägaren Johan Berndt vänta på att Lerum Energi ska anslutna hans solceller till elnätet. Med sommarstugan på Tjörn gick det betydligt snabbare – 20 minuter.
– Vi försöker få ordning på det, säger Anders Zetterman, vd på Lerum Energi.

ANNONS
|

Innan solceller kan tas i bruk måste de färdiganmälas och kopplas upp mot elnätet av det aktuella elbolaget. När Johan Berndt nyligen ville ansluta solcellerna han låtit installera på villan i Lerum och sommarstugan på Tjörn, fick han vitt skilda besked av sina elbolag.

– Från det att vår elektriker på landet sa att det var färdigt, så tog det 20 minuter innan Ellevio önskade oss välkomna.

Lerum Energi meddelade däremot att väntetiden är fem veckor, på grund av hög arbetsbelastning och att man måste byta ut elmätaren.

– Det gjorde de på Tjörn också, och det tog fem minuter. Du lyfter ut, och sätter in den, säger Johan Berndt.

ANNONS

Väntetiden innebär att hans solcellsanläggning, som under sommaren beräknas täcka husets dagsbehovet av el, nu står obrukbar.

– Det är ju surt, när man lagt mycket pengar på att göra det här. En månad på sommaren är ju ganska mycket. Sedan kanske en månad hit eller dit inte betyder så mycket i det långa loppet, men om viljan finns så tycker jag att man borde kunna lösa det här mycket enklare.

”En extrem situation”

Enligt Anders Zetterman, vd på Lerum Energi, beror den långa väntetiden till stor del på det växande intresset för solceller.

– Det har ökat med flera hundra procent för varje år som har gått nu, och den sista tiden har det verkligen exploderat. Vi får in väldigt många anmälningar, så det är en lite extrem situation för oss. Jag tror att vi anslöt nästan 100 anläggningar i maj, säger han.

Att alla som installerar solceller i Lerum behöver byta till en modernare elmätare som kan hantera både förbrukning och produktion, förlänger också väntetiden, bekräftar Anders Zetterman.

– Vi försöker få fram fler resurser nu till sommaren som ska vara ute och byta mätare. Jag tror att vi får in två personer till i juli.

På andra platser går det betydligt snabbare?

– Vi har traditionellt sett också varit väldigt snabba också, men nu har det blivit en extrem situation.

Hur lång tid är rimligt att vänta på att bli uppkopplad?

– Inom en till två veckor, tycker jag är rimligt. Det löser vi inte för tillfället. Men jag förstår att kunderna gärna vill komma igång med sina anläggningar, och vi försöker få ordning på det.

LÄS MER:Efter värmeböljan – nu blir det ännu hetare i Lerum

LÄS MER:Så påverkar torkan Lerums bönder: ”Bättre förberedda”

LÄS MER:Unikt tekniklabb för el-elever invigs på Lerums gymnasium

ANNONS