Så påverkar torkan Lerums bönder: ”Bättre förberedda”

Sommarvärmen håller i sig och många av landets bönder fruktar en repris på 2018. Men Gustav Ahlqvist på gården Lammet & Bonden i Stannum vill inte ta ut några förluster i förskott.
– Vi hoppas att vädret vänder.

ANNONS

Få minns när det regnade sist, och enligt SMHI:s prognos väntas ingen nederbörd de närmaste tio dagarna. Men än är det för tidigt att ta ut några förluster, menar Gustav Ahlqvist som driver gården Lammet och Bonden tillsammans med sin bror Karl Nilsson.

– Grödorna som är sådda på våren hade såklart sett mycket bättre ut om det hade regnat. Å andra sidan är det bara 12 juni. Vi har ganska mycket kvar på säsongen. Det har fortfarande inte hållit på så länge att vi tänker att 2023 blir ett skitår.

Gustav Ahlqvist påpekar också att torkan slagit klart hårdare mot bönder i andra delar av Sverige, än i Västra Götaland.

ANNONS

Minskad tillgång på vatten

Redan nu har dock den naturliga vattentillgången för gårdens 340 nötkreatur påverkats.

– Nästan alla dricker ur sjöar, bäckar och åar. Sjöarna och de stora åarna är det fortfarande vatten i, men i bäckar där det brukar finnas vatten har det på sina ställen torkat ut. Det blir ett merjobb för oss.

Fördelen nu gentemot 2018, är att samhället generellt sett är bättre förberett inför en torka, menar Gustav Ahlqvist. Själva har de sett till att ha en buffert på gården.

– Vi ligger inte precis på marginalen när det gäller betesmark eller foder. Sedan är det klart, att hänger det här i under två månader till, då räcker inte vår buffert heller.

Vilken del av er verksamhet skulle påverkas mest av långvarig torka?

– Om vi skulle måla upp ett skräckscenario, att det blir inget mer regn på hela sommaren, då hamnar vi i ett läge där betet tar slut. Djuren måste ha något äta, så då får man använda fodret som vi skördat för att de skulle ha på vintern. Då står vi där i februari och har helt slut på foder till vår boskap.

Oroar sig för framtiden

Som ett relativt nystartat och hårt belånat företag, som just nu satsar på att förbättra sina odlingar, ser han också andra ekonomiska risker.

– Hamnar vi i ett läge där skörden torkar bort, då har vi alla kostnader för att odla, men inga intäkter. Då är det en stor ekonomisk förlust såklart. Men där är vi inte än.

Mest orolig anser sig Gustav Ahlqvist dock inte vara för hur det ska gå för gården det kommande året.

– Utan det som oroar mig mest är hur vi har hanterat planeten. Är det här en del av naturliga svängningar som en del klimatförnekare hävdar, eller är det så att detta är en del i någonting som vi människor med våra koldioxidutsläpp faktiskt har orsakat? Då är det ett betydligt allvarligare problem.

LÄS MER:Farhågan: Inget regn i sikte – uppmanar till sparsamhet

LÄS MER:Efter värmeböljan – nu blir det ännu hetare i Lerum

LÄS MER:Brandflyget spanar efter bränder – se bilderna

ANNONS