Hovrätten mildrade domen mot Lerumsbon som slog sin före detta flickvän.
Hovrätten mildrade domen mot Lerumsbon som slog sin före detta flickvän. Bild: AnnaCarin Isaksson

Mildrad dom för man som misshandlade sitt ex

Hovrätten mildrar fängelsestraffet och sänker skadeståndet för en man från Lerums kommun som har misshandlat och hotat en kvinna han tidigare hade en relation med.

ANNONS
|

När målet var uppe i Göteborgs tingsrätt dömdes mannen i 45-årsåldern från Lerums kommun till fängelse i ett år och tre månader. Han skulle också betala drygt 107 000 kronor i skadestånd till kvinnan och de barn som också drabbades då han även har hotat dem.

45-åringen överklagade. Och nu har hovrätten ändrat domen genom att ogilla åtalet gällande en av åtalspunkterna för olaga hot. Han döms inte heller längre för grov kvinnofridskränkning, vilket tingsrätten hade bedömt gärningarna som. Den högre instansen bestämmer påföljden till fängelse i sex månader och ändrar skadeståndet till knappt 44 000 kronor.

Brott efter uppbrott

Händelserna som nu har behandlats i en högre instans inträffade under hösten förra året i en annan kommun. Brotten begicks i samband med ett uppbrott i relationen mellan mannen och kvinnan. Misshandeln inträffade när hon i mycket upprört tillstånd sökte upp honom, efter att de hade gjort slut, och han slog henne med öppen hand. Båda instanserna har bedömt denna gärning som ringa misshandel.

ANNONS

Han har också uppsökt kvinnan och hotat henne i hennes bostad. Tingsrätten konstaterade att ”De olaga hot som tingsrätten funnit styrkta framstår också som ett sätt att försöka bestämma över och kontrollera vem eller vilka som kvinnan efter deras avslutade förhållande väljer att ha en relation till.”

Tingsrätten menar att brotten ska bedömas som grov kvinnofridskränkning, men det är alltså inte bedömningen som hovrätten gör.

Dömd för färre hot

Den högre instansen konstaterar att Lerumsbon under en period på tre månader gjorde sig skyldig till ringa misshandel, skadegörelse och två fall av olaga hot. Inget av brotten bedöms dock av hovrätten vara av allvarligare slag. Han ska därmed inte dömas för grov kvinnofridskränkning utan för de enskilda brotten.

Han döms också nu för ett färre hot. Kvinnan har sagt att mannen ringde upp henne och sa ”om tre minuter är du död”, enligt honom sa han ”om tre minuter är jag där”. Det finns ingen annan bevisning än kvinnans uppgifter. Tingsrätten skrev i sin dom att ”Tingsrätten menar att hans uppgifter har en sådan karaktär av efterhandskonstruktion att de kan lämnas utan avseende.”

Den högre instansen har gjort bedömningen att det inte är orimligt att hon hörde fel. Därmed ogillas denna åtalspunkt.

Kommunbon dömdes i tingsrätten även för grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott vid två tillfällen, olaga hot och skadegörelse. Dessa punkter överklagades inte och där gäller därmed domen från tingsrätten.

LÄS MER:De misstänkta för skjutningen i Lerum har släppts i väntan på dom

LÄS MER:Gripna för Öxeryd-rånet i Lerum misstänkta för flera brott

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

ANNONS