Marie Franzén går i dotterns fotspår – har tusentals följare på Instagram

Med nästan 17 000 följare på Instagram går Lerumsbon Marie Franzén i sin dotter Julia Franzéns fotspår. Men det är en annan typ av influerare mamma Franzén vill vara – en med glädje och familjen i fokus.
– Jag tyckte att det var så mycket utseende, filter och prestation på sociala medier så jag tänkte att jag ville vara en motpol till det, säger pensionärsinfluencern Marie Franzén.

ANNONS
|

På fönsterbrädorna i det ljusa lantköket i Lerum står röda pelargoner i blom och i sin långklänning smälter Marie Franzén in den somriga kulissen. Utanför skiner solen och som på beställning börjar Maries telefon ringa där den ligger på köksbordet.

– Det är Julia! utbrister hon och det är nästan så solen skuggas av Maries strålande leende när dottern ringer på Facetime.

Det går inte att undgå den familjära tonen i samtalet som sker på högtalare. Men till skillnad mot den vanliga Svensson-familjens angelägenheter pratas det om inställningar på Instagram, resan till Saint Tropez och Julias festande med Leonardo Dicaprio.

ANNONS

Draghjälp av dottern

Likt sin dotter delar Marie med sig av sitt liv på Instagram på ett otvunget sätt. I biografin på sitt konto titulerar hon sig som en ”pensionärsinfluencer” som älskar blommor, fjärilar, höns och sin familj. Det är också dessa färggranna och levande ting som Marie fyller sitt flöde med.

– Det passar mig. Jag har alltid varit kreativ och tyckt om att fotografera och jag tycker det är roligt att kunna dela med mig. Om jag ser en fin fågel så är det väldigt kul att lägga ut den, säger hon.

Lagom till premiären för den nya realityshowen Bingo och Julia bär det av mot Stockholm för Marie Franzén. Där vankas det fest, berättar hon.
Lagom till premiären för den nya realityshowen Bingo och Julia bär det av mot Stockholm för Marie Franzén. Där vankas det fest, berättar hon. Bild: Matilda Falk

Genom åren har Maries kreativa anda fått utlopp i bland annat brevskrivning, filmklippning, Youtube och annat skapande. När hon gick i pension för några år sedan började hon dock intressera sig för Instagram. En plattform där dottern Julia länge har varit aktiv.

– Att jag började var för att jag tyckte det var så mycket utseende, filter och prestation på sociala medier så jag tänkte att jag ville vara en motpol till det. En äldre människa som också kan vara där. Så kände jag då och tyckte det var kul! Jag skulle aldrig fortsätta om jag inte tyckte det var kul.

Har Julia hjälpt dig med din resa på Instagram?

– Hon har hjälpt mig rent praktiskt hur man gör. Och tack vare henne har jag fått draghjälp. Lägger hon ut om mig får jag fler följare men sedan är det min förtjänst att jag behåller dem. Julias följare är såklart nyfikna på vem Julias mamma är.

Vem är då Marie Franzén? Ja, en kreativ pensionär, glad för de små sakerna i livet, som hon ofta skriver. I Instagramflödet syns bilder på den stora familjen och livet i Lerum. Scener från gymmet, besök hos föräldrarna och resor ner till dotterns hem i Marbella är bara exempel. Men essensen i publiceringarna handlar om glädje, menar Marie:

– Vi är alla människor och om kungen hade suttit framför mig hade jag varit mig själv ändå och inte tyckt det var något konstigt. Han är också bara människa. Jag är genuint intresserad av människor och jag känner att jag vill påverka människor att må bra. För mår man bra, det är väl det som är meningen. Det är så många som mår dåligt...

Har livet förändrats sedan du började med ditt konto?

– Inte ett dugg! Vi lever precis som vi alltid har gjort. Vi har levt enkelt här, åkt på tältsemestrar och upp till fjällen. Jag bara skrattar åt Julias liv för jag hade aldrig känt mig hemma i den världen. Men samtidigt tror jag hon har fått en grund som gör att hon klarar av det. Hon har oss, familjen, i botten.

När Marie Franzén fortfarande jobbade var det som bland annat massör, undersköterska och barnskötare i Lerums kommun.
När Marie Franzén fortfarande jobbade var det som bland annat massör, undersköterska och barnskötare i Lerums kommun. Bild: Matilda Falk

Men nog har livet förändrats för familjen Franzén, mycket tack vare dotterns framgångar som influencer och tv-profil.

– Hon har varit väldigt mån om oss och tack vare Julia har vi fått det bättre. Hon har hjälpt Leif (Julias pappa som lider av Parkinsons reds. anm) med hjälpmedel. Hon är otroligt generös till hela familjen.

Är med i nya realityshowen Bingo och Julia

Och mer familj ska det bli. I slutet av augusti kommer realityshowen Bingo och Julia sändas på Amazon Prime. Här kommer tv-tittarna få följa, inte bara kändisparet, utan även Marie Franzén med familj.

– Det är lite roligt med tv-programmet. Då ska våra familjer mötas och vi är två stora familjer så egentligen är vi ganska lika. Vi är starka personligheter allihop.

Ni har alltså en aktiv roll i serien?

– Jag har ingen aning om hur mycket de klipper in oss men vi har varit med och filmat i Stockholm och Marbella. Det vore ju roligt om det blev en fortsättning, då kanske tv-teamet kommer till Lerum.

Hur var det att spela in?

– Det var jätteroligt och vi var bara oss själva. Det var jag nästan lite rädd för, att man skulle bli någon annan framför kameran men det tänkte vi inte ens på när vi började filma.

Är du nervös inför premiären?

– Jag vet inte... vad är det värsta som skulle kunna hända. Det är ju bara en liten parentes i vårt liv. Och vi har ju kommit ännu närmare Bingo och hans familj och det ville vi ju.

Marie fortsätter berätta att det inte fanns några tvivel om att inte vara med i serien. Dessutom fick hon vara med och bevittna ett unikt frieri på Gröna Lund.

– Det var ju väldigt väldigt rörande för att Bingo hade ju planerat det i två år. Och han frågade Leif om Julias hand. Det var riktigt gentlemannamässigt.

”Trofasta följare”

Med vana fingrar skrollar Marie på mobilen och visar hur hon vanligtvis gör innan en publicering. Dagligen publicerar hon bilder eller filmsnuttar och ibland frågar hon sina följare en fråga. Ofta är vardaglig glädje och humor i fokus men inte sällan finns det en allvarligare underton.

– Jag har väldigt trofasta följare som öppnar upp sig på olika sätt. Jag ställer ibland frågor och de svarar i förtroende. Häromdagen var det en kvinna som skrev att hennes son hade gått bort. Det hade hon inte behövt skriva till mig men då pratade jag med henne.

– Det är lite wellness över det hela och det är viktigt! I den här världen måste man ju försöka må så bra som det går.

LÄS MER:Julia Franzén och Bingo Rimér får en egen realityshow

LÄS MER:Solkatten anklagas för PR-kupp när Julia Franzén och Bingo Rimér blev miljonkunder

LÄS MER:Simon ”Dybban” Lindell tog sig till toppen vid pokerborden i USA

ANNONS