Lokala bryggerier firar Ölets dag: ”En enande kraft”

Sedan 2012 har branschorganisationen Sveriges bryggerier firat Ölets dag den 19 juli. LT har kontaktat några lokala bryggerier och frågat hur de skålar dagen till ära.
– Vi kommer uppmärksamma det i våra sociala medier. Det är kul att det uppmärksammas, säger Ulrika Johansson på Wättle brygghus i Gråbo.

ANNONS
|

På senare år har allt fler mikrobryggerier poppat upp i Västsverige och inte minst i Lerum. Vid kommungränsen till Partille, i de anrika fabrikerna i Jonsered, huserar Poppels. Ett bryggeri som startade 2012 och som i dag har produktion även i sitt citybryggeri i Göteborg.

– Poppels har växt väldigt mycket sedan starten. Det är ju Sveriges näst största hantverksbryggeri. Vi har också öppnat två restauranger. Poppels Öl&Mat öppnade vi 2020, mitt under pandemin, och Citybryggeriet öppnade vi förra året, säger Anders Storm, marknadsansvarig på Poppels.

Anders Storm, marknadsansvarig på Poppels.
Anders Storm, marknadsansvarig på Poppels. Bild: Poppels

Varför är det viktigt med en dag som denna?

– Det är en enande kraft för bryggerierna, att få lyfta fram öl som den fina produkt och dryck som det är. Inte minst måltidsdryck, som vi gärna framhåller.

ANNONS

Hur firar ni idag?

– Vi har tre bryggerivisningar på Citybryggeriet i Göteborg under eftermiddagen. Där kommer vår bryggmästare Daniel Granath visa runt ölintresserade i vårt bryggeri och berätta hur bryggeriprocessen går till. Det är helt gratis och först till kvarn som gäller.

I Jonsereds fabriker kommer restaurangen Öl&Mat vara öppen från och med 16.00.

Vilken öl kommer du att skåla med idag?

– Jag skålar väl gärna med vår senaste Hazy India Pale Ale som kom ut här i början av månaden, den tycker jag är toppen.

Wättle brygghus i Gråbo

LT har tidigare skrivit om framgångarna för Wättle brygghus. Under dagen kommer gården i Gråbo inte hålla i några aktiviteter men Ulrika Johansson, bryggmästare, tycker det är viktigt att dagen uppmärksammas, vilket den kommer göras på sociala medier.

– Dagen lyfter ölet som kulturföreteelse och att det finns många olika typer av öl och bryggerier. Vi brinner för vårt hantverk och är såklart glada när det får en större spridning. Det är kul att det uppmärksammas, säger Ulrika Johansson.

Ulrika Johansson driver Wättle brygghus i Gråbo.
Ulrika Johansson driver Wättle brygghus i Gråbo. Bild: Jonas Lindstedt

Vilken är favoritölet just nu?

– Då får jag säga en av våra egna. Det är vårt flaggskepp och ljusa lager Krispig Skymning som ligger mig varmast om hjärtat.

Trots att brygghuset inte har några specifika aktiviteter under dagen välkomnar Ulrika ölsugna till Lagerhuset i Göteborg den 4 augusti då det är den internationella öldagen. Den 23-24 september kommer det även vara öppet hus på gården med provsmakning.

Bröd och Malt firar med en ny veteöl

På Nääs Fabriker firas Ölets dag med en helt ny sommaröl från Bröd och Malt. Magnus Andersson, Food & Beverage Manager, beskriver ölen så här:

– Det är en klassisk belgisk/fransk veteöl som vi har torrhumlat med en väldigt fruktig amerikansk humle. I smaken är den fräsch och den har relativt hög alkoholhalt så det är lite drag i den.

Hoppy spring wit, en belgisk veteöl från Bröd och Malt vid Nääs Fabriker.
Hoppy spring wit, en belgisk veteöl från Bröd och Malt vid Nääs Fabriker. Bild: Nääs Fabriker

Bröd och Malt startade sin bröd- och öl-verksamhet vid fabrikerna i april 2021 och brygger flera sorters öl. I samma lokal bakas det också surdegsbröd där överblivet bröd senare används i bryggprocessen.

– Vi brygger alla möjliga sorter, allt från stout och suröl till IPA och vanlig ljus lager. Ölen säljs bara här på fabrikerna, i hotellet, i Pannhuset där vi har krog och kafé och i vårt Taproom, berättar Magnus Andersson.

I dag tappas alltså den nya sommarölen och är man nyfiken kan man avnjuta den i Pannhusets krog till en vedeldad pizza.

– Det är en helt ny öl, färskare går inte att få den.

Tre snabba om Ölets dag

• Ölets Dag handlar om att sprida kunskap om öl som dryck, hur det bryggs, med vilka råvaror och hur man bäst matchar mat och öl.

• Ölets Dag vill även lyfta fram människorna bakom ölet – bryggarna.

• Ölets Dag är ett öppet format – vi välkomnar alla bryggerier, restauranger & pubar, butiker och andra att delta i arrangemanget.

Källa: Sveriges Bryggerier.

LÄS MER:Ägarna till Jernbruket tar över restaurangen i Garveriet

LÄS MER:Dubbelt prisade bryggmästaren har tagit fram två nya öl

LÄS MER:Efter renoveringen: Nu har kaféet på Nääs fabriker öppnat igen

ANNONS