Ägarna till Jernbruket tar över restaurangen i Garveriet

Nu kan Lerums Tidning avslöja att det blir Hans Bodell och gänget bakom Jernbruket i Floda som ska driva restaurangen i Garveriet. Kommunalrådet: ”Jag är väldigt nöjd”.

ANNONS
|

Viktor Lundblad, kommunalråd för Moderaterna, svarar på frågan vem som ska driva restaurangen:

– Det blir Hans Bodell och hans gäng från Jernbruket i Floda.

Jernbruket är en stark aktör på restaurangscenen i Lerums kommun, med sin murade vedeldade grill som de lagar den mesta maten på. Restaurangen startades 2015 av Hans Bodell och Matts Johansson, och sedan dess håller de till i den gamla magasinsbyggnaden vid Säveån i Floda. Matts Johansson har även grundat den Göteborgsbaserade kedjan DaMatteo och var en av dem som startade den tidigare restaurangen i Garveriet. Nu är han dock inte med och driver Jernbruket längre, utan det gör Hans Bodell själv.

ANNONS

Ett hållbart koncept

Valet av restauratör är gjort av förvaltningen i Lerums kommun.

Vad tycker du om valet?

– Jättebra. Jag är väldigt nöjd, säger Viktor Lundblad med ett stort leende.

Varför blev det just Hans Bodell och gänget på Jernbruket?

– Det är ett gäng med lokalkännedom, som invånarna också har kännedom om. Det är de som har haft pop-up-verksamhet i Garverirestaurangen på helgerna under perioden som restaurangen har varit stängd. Det innebär att de redan kan köket och området, svarar Viktor Lundblad och fortsätter:

– Jernbruket är också en restaurang med ett koncept som bygger på hållbarhet, vilket har blivit synonymt med restaurangen i Garveriet.

Besked om stängning i mars

Blir det subventionerad hyra eller marknadshyra?

– Det kommer bli en hyra som baseras på försäljning inledningsvis, så att verksamheten får en chans att starta upp. När en viss tid har gått kommer hyran att omförhandlas, svarar Viktor Lundblad.

Garveriet i Floda har blivit en starkt destination i kommunen, och restaurangen har varit navet i verksamheten. Men covid, energikris och inflation tog hårt på både restaurang och konferens-verksamheten. Lerums Tidning var först med att berätta den tråkiga nyheten att restaurangen skulle stänga och de 15 anställda varslas, det skedde den 8 mars i år. Anställda, besökare och andra företagare var chockade och ledsna.

Restaurangen var hyllad

Nu startar en ny era, med kommunen som ägare. Den forna ägaren Jonas Brandström tog över fastigheten 2015, och han hade en stark vision och hur det skulle bli här. Sedan köpet renoverades den gamla garveribyggnaden varsamt med hållbarhet och återbruk som ledstjärna och i oktober 2018 slogs portarna upp till nuvarande verksamhet.

Restaurangen i Floda har varit hyllad, till exempel tog de hem priset som Årets banbrytare på White guide-galan 2019. Vinnarmotiveringen löd: Garveriet, Floda: För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.

Och när New York Times året efter tipsade om ställen att besöka fanns Flodadestinationen med. Tidningen konstaterade att Garveriet är en spännande, nytänkande mötesplats där maten står i centrum. Här genomsyras allt av ett hållbarhetstänk.

Det har även skett flera filminspelningar i den annorlunda miljön.

Andra företagare är kvar

När det stod klart att varken konferens- eller restaurangverksamheten kunde drivas vidare bestämde sig ägarna beslutade sig för att sälja, till en stabil köpare som förhoppningsvis skulle fortsätta i samma anda. Det blev Lerums kommun, trots att det fanns andra aktörer som lade högre bud. Och idag, 13 juli, tar alltså Lerums kommun över driften av fastigheten Garveriet i Floda. Hyreskontrakten för de befintliga hyresgästerna som finns i området, som Tannery Club, Pathfinder travels och Poppy Pot, gäller även med den nya ägaren.

Lerums Tidning har sökt Hans Bodell men inte nått honom i nuläget. Det finns därmed en del frågor obesvarade ännu, som när restaurangen öppnar.

Texten uppdateras.

LÄS MER:Restaurangen på Garveriet i Floda läggs ner – 15 anställda varslas

LÄS MER:Därför väljer ägarfamiljen att sälja Garveriet till kommunen

LÄS MER:Historien bakom Garveriet i Floda – började med sulläder

Köpet är överklagat

Om allt hade gått enligt plan skulle Lerums kommun ha tagit över ägandet den 28 juni. Det var dock så att beslutet om köp överklagades. Det gjordes också en begäran om inhibering, vilket hade inneburit att verkställandet av beslutet hade skjutits upp. Så blev det inte, förvaltningsrätten avslog inhiberingsbegäran. Därefter behövde viss tid gå för att beslutet skulle äga laga kraft. Även om överklagandet inte har behandlats i rätten ännu får alltså kommunen ta över verksamheten nu, den 13 juli.

ANNONS