En man från Lerums kommun beskrevs som ett unikt fall av läkaren när han förgiftades svårt av nikotin på en snusfabrik.
En man från Lerums kommun beskrevs som ett unikt fall av läkaren när han förgiftades svårt av nikotin på en snusfabrik. Bild: Erlend

Lerumsbo förgiftades av nikotin i snusfabrik

En Lerumsbo skadades svårt i en snusfabrik i Alingsås förra månaden när han var anlitad för att byta utrustning i ett snusrum. Mannen fick hudkontakt med en stark sörja och andades in ångor.

ANNONS
|

Det var tre veckor sedan som en man i 55-årsåldern från Lerums kommun förgiftades i en snusfabrik i Alingsås, det framgår av två anmälningar till Arbetsmiljöverket.

Mannen, som är egenföretagare, hyrdes in för att byta särskild utrustning i fabriken. Utrustningen befann sig i ett rum där fuktig snus torkas – och mannen skulle byta slangar på torkmaskinerna. I rummet är det krav på gasmask och gummihandskar.

En av anmälningarna kommer från mannen och den andra kommer från snusfabriken. Utsagorna skiljer sig litet åt.

Under monteringen av slangarna läckte vatten ut på golvet, enligt mannens anmälan. Inför arbetet hade han fått höra att vattnet var ofarligt, menar han, eftersom citronsyra hade tillsatts. Så när han satt på knä i rummet och monterade slangarna blev byxorna och skorna blöta, så att han blev blöt inpå vader och lår.

ANNONS

Ligger på golvet och ropar på hjälp

Efter en timmes arbete började gasmasken pipa, ett tecken på att batteriet behöver bytas. Enligt mannen bytte han batteri efter omkring 20 minuter – men enligt fabriksägarens anmälan på snusfabriken byttes aldrig batteriet.

Efter ytterligare en tid märkte mannen något i benen. Han kände sig påverkad av något men slutförde ändå arbetet. Han gick sedan utomhus och för att få frisk luft, i tron om att han då skulle må bättre. Det började regna vilket han upplevde som skönt, men hans tillstånd försämrades snart ytterligare.

Han gick in på kontoret och la sig på golvet utanför toaletterna, med en tröja som huvudkudde. Han tänkte då: ”Det här kommer inte bli bra”, skriver han i anmälan.

Han ropar då på hjälp, men kan inte minnas hur.

Fått i sig stora mängder nikotin

Så kommer en ur personalen fram till mannen.

”Han ser statusen på mig och ringer genast 112”, skriver mannen i sin anmälan.

Så fortsätter han:

”Väntan på ambulansen känns som en evighet. Konstaterar att det jag vill säga inte är vad som kommer ur min mun.”

Läkarna konstaterar senare att mannen är ett unikt fall, och att hans tillstånd är mycket bekymmersamt.

I fabriksägarens anmälan slår man fast att mannen har fått i sig stora mängder nikotin. Hans händer har kommit i kontakt med en fuktig ”sörja” med lössnus, skriver fabriksägaren, samt att arbetskläderna nära kroppen har blivit fuktiga av snussörjan.

Anmälan konstaterar också att mannen har andats in kondensånga med nikotin, när batteriet tog slut i masken.

Fabriksägaren menar också att mannen fått i sig för stora mängder nikotin via kondensvattnet som han suttit i och som absorberats i hans kläder.

LT har sökt mannen som ännu inte vill uttala sig om händelsen.

LÄS MER:Efter svåra bussolyckan – stort stöd för Ludwig Andersson, 18: ”Helt fantastiskt”

LÄS MER:Därför är det bajsbakterier i Aspen i Lerum

LÄS MER:Företagaren och tonåringen – en fin och oväntad vänskap

ANNONS