Därför är det bajsbakterier i Aspen i Lerum

Det är en förhöjd nivå av tarmbakterier i Aspen och badplatsen i sjön har fått stänga. Teorin – en stor mängd fågelbajs har sköljts ner i vattnet. Men påståendet har fått en del Lerumsbor att höja på ögonbrynen. ”Är det första april eller”, skriver en Lerumsbo på sociala medier. Nu förklarar forskaren Åsa Sjöling vad som kan ligga bakom mysteriet.

ANNONS
|

Det var under måndagen som Lerums kommun meddelade förhöjda nivåer av tarmbakterier i sjön Aspen i Lerum. Den populära badplatsen i Lerum stängde omgående.

– Vi har gått ut på alla våra kanaler, så har vi även satt upp avspärrningsband och skylt i mitten av badplatsen, sade Henrik Gustafson, fritidsintendent vid Lerums kommun, till LT.

De ökade mängderna bakterier kan bero på fågelbajs som sköljts ner i sjön, tillsammans med den senaste tidens ihärdiga skyfall, menade Henrik Gustafson vidare. Teorin väckte reaktioner hos en del Lerumsbor.

”Tror de verkligen folket i Lerums kommun är så dumma så man ens tror på en sådan orsak som att det har sköljts ner fågelbajs i vattnet?”, skrev en läsare på sociala medier.

ANNONS

En annan skriver:

”Sämsta förklaringen. Den senaste tidens regnmängder har väl gjort att de åter igen fått släppa fram avlopp till Aspen, med det vill de kanske inte erkänna”.

Strategi att släppa ut avloppsvatten i Aspen

Flera läsare har hört av sig till LT med egna teorier bakom bajsbakterierna. En läsare tror att föroreningen beror på barn som har bajsat vid strandkanten.

Flera andra misstänker att det egentligen handlar om att kommunen har släppt ut avloppsvatten i Aspen, så kallad bräddning.

Åsa Thulin, kommunikationschef i Lerums kommun, förklarar att kommunen ibland gör så, som en säkerhetsåtgärd. Senast i mars hände det, berättar hon.

– Då kunde Ryaverket inte ta emot mer avloppsvatten. Då bräddar man, då släpper man ut avloppsvattnet, säger hon.

Hon betonar emellertid att kommunen inte har bräddat den här gången och vill inte heller spekulera i möjliga orsaker till tarmbakterierna.

– Vi kan brädda till Säveån och då rinner det ut i Aspen. Det här är ett säkerhetssystem som används. Men vi har inte bräddat den här gången, i så fall talar vi om det.

Hon fortsätter:

– Jag tror en del kommuner bräddar men inte går ut med det. Men i vårt fall rinner det ut i en populär badplats så det är jätteviktigt att informera.

Troliga förklaringen bakom bajsbakterier i Aspen

Vad är det då som orsakar bajsbakterierna i Aspen? LT har pratat med Lerumsbon Åsa Sjöling, forskare på just tarmbakterier vid Göteborgs universitet och Karolinska institutet.

– Det är ganska känt att när det regnar mycket ökar avrinningen från land. Det regnar och rinner ner från åkermarker. Nu finns inte det nära Aspen, men det finns ju en del fåglar, säger hon.

Åsa Sjöling, forskare vid Göteborgs universitet och Karolinska institutet.
Åsa Sjöling, forskare vid Göteborgs universitet och Karolinska institutet. Bild: Karolinska institutet

Det har varit torrt mycket länge och djur har fortsatt bajsa omkring Aspen som vanligt. Uppbyggnaden av avföring över tid, som sedan sköljts ner i sjön under det kraftiga regnet, skulle kunna förklara saken, menar hon.

Kan det bero på barn som har bajsat runt Aspen?

– Det krävs ganska stora mängder. Hade det varit barn som hade bajsat på stranden, visst hade man sett det? svarar Åsa Sjöling och skrattar:

– Det hade ju varit lite suspekt. Så det tror jag inte. Men att det är långgrunt gör att det blir varmt och det gör det väldigt bra för bakterietillväxt.

Kan det bero på kiss i vattnet?

– Om man har en akut urinvägsinfektion. Då har man både enterokocker och e-coli i urinen, men igen: då krävs det ganska mycket.

Dagbrunnar kan svämma över

Åsa Sjöling misstänker i stället att det är en kombination av flera saker som ligger bakom – men är övertygad om att regnet är den utlösande faktorn.

– Det är väldigt väl korrelerat. Det är absolut regnandet som det här korrelerar med, säger hon.

En kombination av stora mängder fågelbajs, möjligen gödsel som runnit från trädgårdar omkring sjön och kanske att avloppsbrunnar har svämmat över i regnet, det är Åsa Sjölings teori. Det sistnämnda dementerar dock Lerums kommun.

”Nej, det är inget vi fått några signaler om”, skriver Åsa Thulin, kommunikationschef, i ett sms till LT.

Nya tester tas under onsdagen och resultat väntas antingen under torsdag eller fredag. Så fort resultatet blir godkänt öppnar badplatsen igen.

Vill tona ner faran med tarmbakterier

Åsa Sjöling vill skicka med att allmänheten inte behöver vara överdrivet oroliga när nivån av tarmbakterier ökar. Många tarmbakterier är rentav nyttiga för oss, menar hon.

– När man är mikrobiolog så känns det viktigt att berätta att du inte blir sjuk om du får en vattenklunk i dig, det är bara en indikation på att det kan finnas viss förorening, säger hon.

LÄS MER:Otjänligt vatten i Aspen – kommunen avråder bad

LÄS MER:Beslut om Aspedalen tågstation dröjer

LÄS MER:Kallbadhus vid Aspen i Lerum får nej igen: ”Vi får hämta andan”

ANNONS