Inför servicebiträden i hemtjänsten trots fackets nej

Från och med i höst kommer nya, så kallade, servicebiträden jobba i hemtjänsten i Lerum. Enligt kommunen innebär den nya tjänsten bland annat att undersköterskor får mer tid att jobba med vårdinsatser. Men fackförbundet Kommunal är skeptisk.
– Det är en hittepå-lösning, säger Mattias Johansson, facklig företrädare för Kommunal i Lerum.

ANNONS

I år kommer kommunens hemtjänst omorganiseras och en ny tjänst, servicebiträde, införas. Den nya tjänsten innebär att arbetsuppgifterna delas upp mellan vårdutbildad personal och biträden.

– Insatser som städ och tvätt kommer främst att utföras av nyanställda servicebiträden som får riktad utbildning i aktuella insatser, skriver Lerums kommun i ett pressmeddelande.

När LT kontaktar Jon Haraldsson (S), ordförande i stöd- och omsorgsnämnden, säger han att förändringen är viktig utifrån två perspektiv.

– Det ena, och det viktigaste av allt, är medborgarperspektivet. Att vi vill ha bättre kvalitet och att vi vill uppnå en fast omsorgskontakt för de som drar nytta av tjänsterna i hemtjänsten.

ANNONS

Den fasta omsorgskontakten ska vara en undersköterska.

– Då behöver undersköterskorna kunna fokusera på det. Och då har vi kunnat ta den här modellen till nytta för att definiera vilka uppgifter som en annan yrkesgrupp kan göra, säger Haraldsson.

Samtidigt hoppas kommunen att satsningen ska locka fler till den pressade vården. Tjänsten som servicebiträde kan vara en språngbräda till vidareutbildning:

– Då kan vi som arbetsgivare förhålla oss till det och planera. Då kan vi göra satsningar och vidareutbilda personalen. Det finns möjligheter för oss att bekosta utbildning, säger Haraldsson.

Kommunal håller inte med

Mattias Johansson, facklig företrädare på Kommunal i Lerum, menar att den nya satsningen är en ”hittepå-lösning”, som sänker kompetenskraven för arbete inom vården.

– Detta är helt och hållet arbetsgivarens förslag. Själva sakfrågan är egentligen personal- och kompetensbrist som man försöker hitta alternativa lösningar till. Och då gör man det genom att stuva om arbetsuppgifter på andra grupper.

Facket har själva sagt nej till den nya satsningen:

– Så fort du är i någons hem med den typen av insatser, så bör du ha nån slags adekvat utbildning. Vi är inte överens med arbetsgivaren. Titulaturen är inte heller vedertagen. Det är en hittepå-lösning, säger Johansson.

Som svar på Kommunals motsättning säger Jon Haraldsson:

– Det här är nyheter för mig och inget jag kände till. Men vi ska följa upp och det tycker jag vi gör klokt i, att ta deras oro på allvar. Nu introducerar vi detta, tittar och ser hur det faller ut. Jag känner tilltro till denna modellen.

Kommunal: ”Löndedumpande effekt”

Den nya satsningen är riskfylld av flera anledningar, enligt Mattias Johansson. Han medger förvisso att det kan finnas enskilda individer som inleder sin karriär som servicebiträde för att sedan vidareutbilda sig inom vården. Han säger också att det säkert finns personal som tycker lösningen är bra och att man behöver tänka utanför boxen och våga testa nya lösningar.

Men att det samtidigt finns en risk för en inlåsningseffekt:

– Risken är att man hamnar här och inte kommer vidare, att det blir en inlåsningseffekt. Vi ser också en lönedumpande effekt i och med att det är lägsta lön. Det ställs inga formella krav på utbildningen och då kan man hålla ner lönerna.

Mattias Johansson ser också att det finns en risk att servicebiträdena kommer få täcka upp för undersköterskorna när det är personalbrist.

– Har vi inte personal i hemtjänsten kommer serviceorganisationen behöva gå in och täcka deras behov. Man skjuter över arbetsuppgifter pö om pö på de här personerna.

Något som kommunen menar inte är syftet med förändringen:

– Det är inte utgångspunkten! Tanken är det omvända, att frigöra tid för vårdpersonal. Men det är en fråga vi kommer bevaka och följa upp, säger Jon Haraldsson.

"Du kommer att springa ännu fortare”

Omorganisationen planeras att vara klar tidigt i höst och Jan Haraldsson tror att det kommer bidra till en bättre kontinuitet och kvalitet för både brukare och personal. Han tror även att den nya satsningen gör hemtjänsten mer attraktiv.

– Tanken är att man som utbildad undersköterska ska få jobba med omsorgsfrågor, och det tror vi attraherar människor.

Mattias Johansson lyfter istället fördelen med att ha variation i arbetsuppgifterna.

– Det blir en form av andningspaus när man får gå hem till någon, göra det där inköpet eller ta den promenaden. Någonstans kommer detta renodlas så du kommer att springa ännu fortare och göra det du är anställd att göra.

Har ni haft någon dialog med kommunen?

– Ja, och de har varit väldigt transparenta. Sedan är det arbetsgivaren som äger, leder och fördelar arbetet, så om de önskar det här får de genomföra det. Men vi har sagt nej till konceptet.

LÄS MER:Politiker fälls för olaga intrång på Volvo – sjöng på golvet

LÄS MER:Nyebron stängs av för renovering – i fyra månader

ANNONS