Högre instans mildrade domen – från fängelse till vård

En man från Lerums kommun dömdes i tingsrätten till fängelse för innehav av en stor mängd narkotika. Domen överklagades. Och nu har hovrätten mildrat påföljden till skyddstillsyn med vård.

ANNONS

Mannen ertappades med en stor mängd knark och narkotikaklassade läkemedel på sig vid en mataffär i Alingsås. När målet var uppe i Alingsås tingsrätt i december 2022 dömdes han för narkotikabrott, och påföljden bestämdes till fängelse i fem månader.

Denna dom överklagades alltså. Och nu har den högre instansen, hovrätten för Västra Sverige, meddelat sitt domslut. Även här döms kommunbon, som är i 55-årsåldern, för narkotikabrott. Påföljden blir dock inte densamma, den bestäms till skyddstillsyn med föreskrift om att han ska genomgå vård eller behandling och regelbundet lämna urinprov.

Greps med mycket knark

Målet som nu har varit uppe i domstol på nytt inträffade i Alingsås hösten 2020. När polisen kontrollerade 55-åringen hade han 941 tabletter alprazolam, 92,59 gram amfetamin och 31,87 gram cannabisharts på sig.

ANNONS

Under förundersökningen frågar polisen:

– Erkänner eller förnekar du narkotikabrott innehav i överlåtelsesyfte genom innehav alternativt innehav den där dagen?

Mannen svarar:

– Förnekar, jag har burit en jacka, men hade ingen aning om att det skulle varit narkotika i den.

Enligt honom hade han fått drogerna av en person som gav honom jackan som han sedan skulle leverera till en annan person. Han sa under förhandlingen att han inte visste att det var amfetamin i jackan, men att han visste att det inte var något lagligt. De narkotikaklassade tabletterna säger han att han hade fått utskrivna när han bodde i ett annat land.

Fri från missbruk

Kriminalvården konstaterar i ett yttrande att mannen sedan tidig ålder har haft missbruksproblem men att han nu har fått behandling och är helt drogfri. Mannen beskrivs som hjälpsökande och som en person som vill förändra sin livssituation. Det konstateras vidare att hans nuvarande livssituation och drogfrihet riskerar att raseras om han döms till ett fängelsestraff.

55-åringen finns under 32 avsnitt i belastningsregistret. Flera domar gäller narkotikarelaterad brottslighet men han har även dömts för olaga hot och allmänfarlig vårdslöshet.

LÄS MER:De misstänkta för skjutningen i Lerum har släppts i väntan på dom

LÄS MER:Gripna för Öxeryd-rånet i Lerum misstänkta för flera brott

LÄS MER:Polisen varnar för bedrägerier mot äldre i Lerums kommun

ANNONS