Bild: AnnaCarin Isaksson

Fastställd våldtäktsdom för man som lockade med kulturkontakter

Hovrätten har fastställt en dom för en man i 60-årsåldern från Lerums kommun som våldtog en man i 25-årsåldern. Den äldre mannen lockade offret genom att berätta om sina kontakter i kulturbranschen.

ANNONS
|

Det är hovrätten för Västra Sverige som nu har fastställt en överklagad dom från Göteborgs tingsrätt. Lerumsbon dömdes för våldtäkt och påföljden bestämdes till två års fängelse. Mannen ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till mannen i 25-årsåldern som han utsatte för brott.

60-åringen träffade den yngre mannen i en simhall i Göteborg vintern 2021. De pratade och Lerumsbon berättade om sina kontakter i kulturvärlden. Detta fick den andra mannen, som var intresserad av att börja med skådespeleri, att ställa fler frågor och prata vidare med Lerumsbon. 60-åringen hade bland annat råd att ge om filmbranschen och hur man kunde få jobb där.

ANNONS

De båda männen utbytte telefonnummer och bestämde att de skulle träffas, vilket de också gjorde hemma hos 25-åringen.

Spelade in konversation

Den äldre mannen sa efter ett tag att han kunde utföra massage på den yngre mannen, och förklarade att massage kan hjälpa skådespelare att bli mer avslappnad framför kameran. Under massagen drog 60-åringen av 25-åringens kalsonger och började utföra oralsex på honom. Den yngre mannen puttade då bort Lerumsbon och sa att han inte ville att han skulle fortsätta.

Efteråt gick 25-åringen in på toaletten. Han kände sig rädd och spelade in den fortsatta konversationen med 60-åringen. Han ringde också polisen och skickade ett sms till en kompis, som direkt satte sig på en buss för att hjälpa honom.

Åklagaren hade inspelningen som bevisning, och på denna hörs följande konversation:

25-åringen: Massage e ju okej.

60-åringen: Ja, ja visst.

25-åringen: Men inte att att vi skulle gå ner och ge nån oralsex.

60-åringen: Näe, näe men jag visste inte, jag ber om ursäkt. (skrapljud) Ja, jag ber om ursäkt.

Lämnade trovärdiga uppgifter

Göteborgs tingsrätt konstaterade att den utsatta mannen lämnade en lång och sammanhängande berättelse. Enligt domstolen har det inte framstått som att han har velat överdriva utan snarare som att han har varit återhållsam i sin berättelse. Sammantaget anser rätten att 25-åringens uppgifter framstår som trovärdiga.

Det finns också teknisk bevisning och vittnesmål som ger starkt stöd för att det har gått till som 25-åringen sagt, bland annat har poliserna som kom till bostaden direkt efter händelsen beskrivit hur offret agerade.

60-åringen har hävdat att det inte handlade om våldtäkt utan om att han har masserat den andra mannens kropp och könsorgan, och att massagen avslutades direkt när det stod klart att det inte fanns samtycke.

Hovrätten gick också på tingsrättens linje och fastställde våldtäktsdomen med ett två-årigt fängelsestraff.

LÄS MER:Lerumsbo döms för inlägg där han sa att en polis var mördare

LÄS MER:De misstänkta för skjutningen i Lerum har släppts i väntan på dom

LÄS MER:Man sparkade på bil och spottade på förare – döms till böter

ANNONS