Efter extremtorkan – nu kommer regnet i Lerum

Juni har varit unikt torr – men nu kan efterlängtat regn vara på ingång i Lerum.
– En dags regn hjälper inte så mycket, säger Julia Zabori, hydrolog på SMHI.

ANNONS
|

Det varma vädret ser ut att hålla i sig under helgen och nästa vecka med temperaturer kring 25 grader.

Däremot kan det komma att regna i Lerum under söndagen och i början av nästa vecka. Det då ett regnområde drar in över främst de östra delarna av Götaland under lördagskvällen.

– Det är osäkert hur långt västerut det går och det är mindre mängder ju längre västerut man kommer. Men det kanske blir lite välbehövligt regn då, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

SMHI: Torkan är unik

Det varma och torra vädret som varat nu ett tag beror på ett högtryck som legat över Sverige, medan lågtrycken gått söder och norr om landet. Torkan – inte temperaturerna – är det som sticker ut, enligt Charlotta Eriksson.

ANNONS

– På sina håll har man inte fått nederbörd på nästan en månad. Det är torrt helt klart. Det är inte unikt, men ovanligt. Temperaturerna är något över det normala om man tittar på perioden 1991-2020, men det är inget extremt hittills. Det är torkan som avviker mest, säger hon.

Så mycket regn kan krävas

Risken för bränder i skog och mark är extremt stor nu.

– Om det blir torrt igen efter det regn som ligger i prognosen så får det ingen nämnbar effekt på att minska brandrisken i skog och mark. Det kan minska tillfälligt, men det krävs ganska mycket regn för att få bort brandrisken helt, säger Charlotta Eriksson.

Värmen gör dessutom att regnet, om det kommer små mängder, avdunstar innan det når mark och vattendrag, berättar Julia Zabori, hydrolog på SMHI.

– Det kan, beroende på mängd, behövas ihållande regn i flera dagar eller veckor för att förbättra situationen. En dags regn hjälper inte så mycket, säger hon.

Prognosen: Så mycket regn kommer i Lerum

Lördag: 0 mm

Söndag: 5,0 mm

Måndag: 1,2 mm

Tisdag: 0 mm

Onsdag: 4,7 mm

Källa: SMHI

LÄS MER:Efter värmeböljan – nu blir det ännu hetare i Lerum

LÄS MER:Så påverkar torkan Lerums bönder: ”Bättre förberedda”

LÄS MER:Farhågan: Inget regn i sikte – uppmanar till sparsamhet

LÄS MER:Brandflyget spanar efter bränder – se bilderna

ANNONS