Det här gör svarta röret i Lerum – ska leda om hela Alebäcken

Den stora vattentunneln som leder Alebäcken under motorvägen i centrala Lerum behöver rustas upp. Nu ska hela bäcken ledas om i ett svart rör ovan jord – för att möjliggöra det omfattande arbetet.
– Den behöver lite kärlek, säger Sofie Ekdahl vid Lerums kommun.

ANNONS
|

En del Lerumsbor har kanske lagt märke till det svarta röret som under tisdagen lades ut i viadukten vid Aspedalen tågstation. Under arbetet fick biltrafiken i området stängas av tillfälligt, vilket ledde till köbildning under rusningstrafiken.

– Det tog lite längre tid än väntat, men samtidigt: när vi väl hade börjat kunde vi inte sluta förrän det var färdigt, säger Peter Andersson, projektledare på plats.

Inget mindre än hela Alebäcken ska ledas igenom det svarta röret inom en snar framtid. Alebäcken rinner från Stamsjön ner till Aspen, via Almekärrsområdet och sedan under motor- och järnvägen via ett system av rör och en stor tunnel (kulvert).

ANNONS

– Den här kulverten behöver renoveras och det är det vi gör nu, konstaterar Sofie Ekdahl, som leder projektet från Lerums kommuns sida.

Kraftfulla pumpar leder bäcken över rondell

LT får en rundvisning på arbetsplatsen av Peter Andersson. Han förklarar att det svarta röret ska byggas vidare under natten till torsdag och höja sig över rondellen vid bensinstationen ST1, och därmed bli en så kallad portal.

Om ett par veckor ska Alebäcken i hela sin prakt rinna igenom röret – hela vägen från andra sidan motorvägen, genom viadukten, upp i luften, över rondellen och ner i bäcken igen på andra sidan rondellen. Det hela möjliggörs med hjälp av kraftfulla pumpar.

När kulverten så är tom på vatten ska arbetslaget göra mätningar i tunneln – och nästa år sätts det nya röret in i kulverten.

– Det kommer inte att vara påverkan på trafiken överhuvudtaget. Det är bara nu när vi etablerar och när vi avetablerar röret. Och i huvudsak görs det arbetet nattetid, säger Sofie Ekdahl.

Arbetet kommer att pågå under hela september, enligt prognos. Det svarta röret tar cirka en vecka att sätta upp och en vecka att ta ner.

En naturpärla vid Aspen

Alebäcken har tidigare har varit på tal, bland annat i samband med det massiva bostadsbyggnadsprojektet Aspen strand, som ska byggas i närheten. I dag är den del av bäcken som rinner på Aspensidan av motorvägen till stor del otillgänglig. Men i och med bygget kommer det att förändras.

– Det är en naturpärla som vi kan få fram och tillgängliggöra för allmänheten, sade Arne Molander (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Lerums kommun, tidigare i år.

Alebäcken var under början på sommaren hotad av extremt låg vattennivå, på grund av den ihärdiga torkan som rådde vid tiden. Under stormen Hans var situationen raka motsatsen.

– Det var så högt vatten att vi var oroliga för att vi inte skulle kunna börja enligt plan, säger Sofie Ekdahl.

Lerums kommun har fått tillstånd av länsstyrelsen att ingripa i vattendraget, men bara under en begränsad period då fiskarna inte leker eller simmar uppåt, berättar Sofie Ekdahl.

LÄS MER:Forna campingen har växt igen – nytt försök från kommunen

LÄS MER:Förslaget: ny påfart till E20 i centrala Lerum

LÄS MER:Beslut om Aspedalen tågstation dröjer

ANNONS