De har en guldtomt vid sjön – som inte får bebyggas

När Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari sa nej till bröderna Almquists önskan om upphävt strandskydd försvann det sista hoppet. Lerumsbornas värdefulla pärla vid Aspen blev värd – ingenting.

ANNONS

Bröderna Roland och Hans Olof Almquist ärvde tillsammans med ytterligare en bror hus och fin mark alldeles intill Aspen, i närheten av Aspenäs herrgård.

– Vår far har planterat alla träd här, det är olika och lite udda sorter, säger Hans Olof Almquist och visar upp tomten och träden som står mitt på den.

Det handlar om en obebyggd lucktomt mellan hans bostadshus och det stora bostadsområdet Seatons strand.

– De som byggde Seatons strand hade tur, detaljplanen för det området gjordes innan reglerna om strandskydd blev striktare. Det var vi som sålde marken till dem, säger Roland Almquist.

ANNONS

Några ja och många nej

När det gäller brödernas nu aktuella tomt, som är totalt 4 500 kvadratmeter, vill de bygga bostäder. I bygglovsansökan hade de ritat in tre villor på tre tomter, och lämnat ett område från sjölinjen och 25 meter in som allmänt område. I och med att marken ligger intill Aspen krävs det att strandskyddet upphävs. Bygglovsansökan fick ja av Lerums kommun. Men när det handlar om strandskydd ska även länsstyrelsen titta på beslutet, och där blev det nej. Bröderna överklagade till mark- och miljödomstolen och sedan också till mark- och miljööverdomstolen, och fick nej i båda instanserna.

Då gjorde de om ansökan, som nu innehöll två hus istället för tre. Den här gången lämnade de 50 meter från sjön som allmän yta. De fick återigen ja av Lerums kommun. Men sedan blev det stopp. Länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen sa nej. Då överklagade de till regeringen. Men nyligen blev det nej i denna sista instans. I ett brev undertecknat Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister, fick de veta att det inte blir avslag på begäran om upphävt strandskydd, vilket innebär att de inte får bygga på marken.

Önskar att de ansökte tidigare

Vad tycker du om beslutet?

– Vad ska de skydda? Jag har inte sett en enda människa här, och det fanns ingen växt eller djurart som bedöms särskilt skyddsvärd heller, svarar Hans Olof Almquist.

Han klipper gräset på delen av tomten som har gräs, i övrigt händer ingenting där.

Det är ett guldläge, men vad kan ni göra med marken nu?

– Ingenting. Guldet blev till sand, konstaterar Roland Almquist krasst.

Han fortsätter:

– Det som grämer oss mest är att vi inte skickade in bygglovsansökan innan 2009, när lagen ändrades och blev hårdare. Det var dessutom så att strandskyddet utökades 2014, då vi gjorde vår första ansökan. Vi har inget emot strandskyddet, men vi som har den här typen av mark drabbas väldigt hårt, och det borde gå att göra undantag.

De har ingen kostnad och heller ingen vinst av att äga marken, den är taxerad till noll kronor. Det är dock jobb med att hålla efter det som behöver hållas efter.

Strandskyddet är normalt 100 meter, men det har utökats kring Aspen och är 300 meter här.

LÄS MER:Miljöministern Romina Pourmokhtari nekar upphävt strandskydd vid Aspen

LÄS MER:Beskedet – skolan i Norra Hallsås får klartecken att byggas: ”Överkörd”

LÄS MER:Katastroflåg vattennivå i Alebäcken – är torrlagd

ANNONS