Katastroflåg vattennivå i Alebäcken – är torrlagd

Den långvariga torkan innebär att vattennivån i Stamsjön är låg, vilket har medfört att Kolborydsdämmet knappt släpper igenom något vatten till Alebäcken, som i det närmaste är torrlagd. Nu riskerar fisken att dö, och öringen kommer kanske inte tillbaka.

ANNONS

Kolborydsdämmet vid Stamsjön har varit föremål för en långvarig och infekterad process mellan kommunen och sakägare. Det har bland annat handlat om att dämmet har släppt igenom för mycket alternativt för lite vatten.

Klart är att det av någon anledning är mindre vatten än förr. Ove Nilsson, Stefan Larsson och Stefan Sahlsten är fiske- och naturentusiaster. Och de är oroliga. Trion menar att kommunen tar för mycket vatten från vattentäkten i Öxsjön, och att det har resulterat i att vattenmängden som rinner ner till lilla Stamsjön i det närmaste är obefintlig.

– Kommunen måste se till att få vatten från någon annan vattentäkt nu när man vill bygga fler bostäder, säger Ove Nilsson.

ANNONS

En fiskrik bäck

Männen berättar att Alebäcken i vanliga fall är rik på öring och att det även finns ål här. I bäcken finns det i snitt 150 öringar per en 100 kvadratmeter stor yta, vilket är mycket. Nu är dock antalet betydligt lägre, till och med närmare obefintligt. Öringen lade sin rom i höstas och den kläcktes på våren. Det innebär att ynglen, som är runt en centimeter nu, simmar i de få pölarna som finns i det som i vanliga fall är en bäck.

– Ynglen riskerar att dö av torkan men de är också extra utsatta av till exempel fåglar, som lätt kan fånga dem i det några centimeter höga vattnet, säger Ove Nilsson, som fiskade i bäcken när han var liten och då hade den betydligt mer vatten.

Hur skulle du summera situationen nu?

– Det är katastrof.

Felaktigt utformad

För ett antal år sedan gjorde kommunen en slags tröskel med sten och grus i utloppet från Stamsjön. Enligt männen är denna dock felaktigt utformad.

– Tröskeln borde ha lagts i en annan formation med ett mer dynamiskt utflöde. När vattennivån i sjön är normal fungerar det, men när vattennivån är låg släpps inte något vatten alls igenom, säger Stefan Larsson.

Det är någon som har gjort en liten fålla så att lite vatten sipprar igenom, men det är inte mycket, och enligt dem långt ifrån tillräckligt.

Stefan Sahlsten berättar att det är oklart om öringen går tillbaka till sin födelseplats för att leka. Om det skulle vara fallet är det risk att öringsbeståndet minskar drastiskt och kanske till och med helt dör ut i Alebäcken.

– Om öringen kommer tillbaka till sin födelseplats för att lägga sin rom och vi under flera år har en bäck som i det närmaste är torrlagd under sommaren kommer fiskarna inte överleva. Och det skulle kunna innebära att det inte kommer tillbaka någon öring hit för att lägga sin rom, säger han.

Har inte lyckats

Tidigare torra år har vattennivån i Stamsjön sjunkit drastiskt. 2016 riktade till exempel personer som bor i närheten av Stamsjön stor ilska mot fastighetsägaren till Kolboryds gård för att dämmet som släpper vatten från Stamsjön till Alebäcken stod öppet, och orsakade den låga vattennivån i sjön.

Efter otaliga debatter och uppror tog Lerums kommun över ansvaret för dämmet. 2018 köpte kommunen ytan runt dämmet för den symboliska summan en krona. Syftet var att få ordning på vattennivåerna. Något som alltså ser ut att ha misslyckats.

Vet kommunen om situationen?

– Ja. Vi har bokat in ett möte med länsstyrelsen nu på måndag (läs idag) för att reda i detta, svarar Viktor Lundblad, Moderaternas kommunalråd.

Görs något för att öka vattentillförseln till Alebäcken?

– Ja. Det är viktigt med ett fungerande vattensystem. Vi har därför, sedan en tid tillbaka, en ansökan hos mark- och miljödomstolen om en höjd till 55,95 meter över havet och vi jobbar efter det som står i ansökan. Vi inväntar Mark- och miljödomstolens beslut.

Domstolen väntas ta upp frågan om en ny vattendom för lilla Stamsjön först i oktober.

– Men det behöver göras något åt situationen redan nu, det har redan tagit alldeles för lång tid, slår Stefan Larsson fast.

Viktor Lundblad får frågan om att stenbädden i Lilla Stamsjön, vid Kolborydsdämmet, är felkonstruerad och svarar:

– Utformningen av sjötröskeln har gjorts med många intressen i beaktande, bland annat att inte riskera för låga vattennivåer vid badplatsen och värna naturvärden runt sjön. Samtidigt finns en vattendom som begränsar vattennivån uppåt på grund av översvämningsrisk. De olika aspekterna har gjort att den variation vi kan tillåta i vattennivå är liten, vilket gjort att formen ser ut som den gör. Dämmet kommer dock att få sin slutliga utformning när mark- och miljödomstolen har meddelat sin dom i ärendet.

Finns det plan på att det ska tillkomma någon annan vattentäkt i området?

– Vad gäller Öxsjön så följer vi den vattendom som gäller för uttag av vatten från sjön. Men vi tittar på andra eller fler alternativ för framtiden, då den vattendom vi har i dag inte täcker de behov vi ser att vi har när Lerum växer. Vi har avsiktsförklaringar med andra kommuner och samarbetar med våra regionala bolag, bland annat.

LÄS MER:Bosse från Floda – en prisad skogsman

LÄS MER:David drabbades av dykarsjuka: ”Jag vill tacka alla som hjälpte mig”

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

ANNONS