Därför är handikapprampen i Stamsjön omgiven av vass

Många av badgästerna har reagerat på att naturen tagit över kring handikapprampen i Stamsjön. Nu förklarar kommunen varför det ser ut som det gör.
– Stamsjöns kommunala badplats ligger inom strandskyddat område, svarar Marie F Nilsson, verksamhetschef inom Kultur och Fritid i Lerum.

ANNONS
|

På den ena sidan av stranden ligger det en handikappramp. Där växer gräset högt och det som tidigare var en sandstrand är nu bara en liten remsa. Resten ser förvuxet ut.

Det ser inte inbjudande ut att bada från handikapprampen. Botten är dyig och badar man från den första delen av rampen kan man inte undvika det som växer där. Kontrasterna mellan de två sidorna är stora. Har man bara lämnat den ena sidan åt sitt öde?

Uppmärksammats på Facebook

Skicket på rampen har uppmärksammats flera gånger i en stor grupp på Facebook för invånare i Lerum. En källa till Lerums Tidning berättar att när hen jobbade på LSS-verksamhet i kommunen åkte de till Härlanda tjärn i Göteborg och badade med sina brukare istället för till Stamsjön.

ANNONS

– Trist att behöva åka till en annan kommun för att kunna bada, säger källan.

Flera användare på Facebook har också uppmärksammat skicket på badplatsen.

– Det här tycker jag är ovärdigt, skriver en användare.

– Verkar som om kommunen glömmer att det finns äldre och handikappade, skriver en annan.

Förslag på upprustning redan 2021

Redan år 2021 uppmärksammades skicket på badplatsen. Då skickades det in ett e-förslag till kommunen.

Ett utdrag ur förslaget lyder:

”Vi vill se en upprustning, röjning och städning av Stamsjöns badplats.

Vi vill att det ska städas längs med strandkanten. Att sjögräs, rötter och skräp tas bort. Gärna att det läggs ny sand. Det ska vara trevligt att gå i och bada.

Den handikappanpassade rampen behöver rengöras och det behöver rensas runt den. Nu är trappan hal och det ser ofräscht ut.”

Marie F Nilsson är verksamhetschef inom kultur och fritid i Lerum och svarar Lerums Tidning via mejl på frågorna angående rampen.

– Kommunstyrelsen behandlade ett e-förslag som handlade om upprustning av Stamsjön under våren 2022. Kommunstyrelsen tackade förslagsställaren för e -förslaget och besvarade med förvaltningens sammanfattning.

Inför varje ny badsäsong ses samtliga kommunala badplatser över och röjs där det är möjligt och behov finns. Bryggor och handikappanpassad ramp tvättas och rengörs innan de läggs i. Stamsjön har också upprustats med fler sittplatser och den äldre baracken som innehöll kiosk är borttagen.

Under badsäsongen sker regelbunden städning av skräp, tömning av soptunnor och allmän tillsyn, berättar hon.

Anledningen

Frågan kvarstår fortfarande, varför ser det ut som det gör kring rampen?

– Stamsjöns kommunala badplats ligger inom strandskyddat område, vilket betyder att det inte är tillåtet att ta ner vass. Det innebär att vi inte kan ta ner vass utan särskild dispens, svarar Marie F Nilsson.

Kommunen svarar att de under de senaste åren har anpassat hur de sköter och underhåller badplatsen så att det följer regelverket för strandskyddat område. Men kanske kan handikapprampen i Stamsjön bli kvitt sin vass ändå.

– Vi undersöker möjligheten att få dispens för viss borttagning av vass i direkt anslutning och runt den handikappanpassade rampen, säger Marie F Nilsson.

LÄS MER:Båt tog in vatten vid Apsen

LÄS MER:Nu har sommarsimskolorna i kommunen kommit igång

LÄS MER:Torarica tar form – med stor uteservering, spel och dans

ANNONS