Butiken på Lilla Nääs tvingad till flytt: ”Mitt livs drömprojekt”

Butiken med en känsla av Pippi Långstrump har i flera år varit det första besökarna sett när de kommit till Nääs. Nu står huset tomt. Inför en kommande renovering fick butiksägaren Ann-Charlotte Najim inget förlängt hyreskontrakt.
– Det har varit mitt livs drömprojekt, och jag har inte fått någon giltig förklaring till varför jag inte får vara kvar, säger hon.

ANNONS

Ann-Charlotte Najim hade drivit butik i Floda när hon 2018 flyttade in i Lilla Nääs, ursprungligen en arbetarbostad till Nääs Fabriker. Hennes kombinerade butik och kafé har påmint om godisbutiken i Pippi Långstrump och har uppmärksammats som turistmål. Året runt har många gäster också åkt dit för att se butikens julvärld, ett rum uppbyggt som ett tomteland fyllt med figurer.

– Jag har tagit vara på historien och tycker att det ska vara ett hus som får glänsa för alla, för det finns inte så många såna här hus i Sverige, säger Ann-Charlotte Najim.

I år firar butiken Lilla Nääs 30 år.
I år firar butiken Lilla Nääs 30 år. Bild: Matilda Falk

”Jag har varit en sluss”

Lilla Nääs byggdes 1829 och huset är kulturminnesskyddat. Fastigheten ägs av August Abrahamsons stiftelse och Ann-Charlotte Najim har haft korta kontrakt på ett år i taget. När kontraktet löpte ut i våras fick hon ingen förlängning.

ANNONS

– Jag trodde först att det var något fel men det var det inte. Tyvärr, säger Ann-Charlotte Najim, som känner sig styvmoderligt behandlad.

– Jag har varit en sluss där jag skickat upp mycket folk både till slottet och bomullsfabriken. Jag vet också hur många projekt Nääs har för att rädda sina hus innan de faller ihop. Varför måste man då gå på en verksamhet som funkar och drar mycket folk till bygden?

Otjänligt dricksvatten

Orsaken som stiftelsen anger är just den omfattande renovering som görs av slottet och kringliggande byggnader. Något LT har uppmärksammat i tidigare artiklar. Lilla Nääs är förskonat från allvarliga takläckor och fuktskador som drabbat flera andra byggnader, men stora insatser väntar ändå: Fasaden ska ses över, huset ska få bergvärme och kommunens miljöenhet har meddelat att vatten- och avlopp är undermåligt.

– När vi fick till oss att avloppet behöver bytas och att dricksvattnet är utdömt insåg vi att det inte gick längre, säger Maria Sidén, vd på August Abrahamsons stiftelse.

Ann-Charlotte Najim menar att hon trots allt skulle kunna driva vidare sin verksamhet. Exempelvis finns ett torrdass som går att använda under renoveringsperioden. Maria Sidén håller inte med.

– Vi hade gärna haft kvar hyresgästen men det går inte. Det är svårt att driva kafé med otjänligt dricksvatten till exempel, säger hon.

Flera intressenter

Enligt vd:n har stiftelsen varit tydlig med villkoren.

– Vi har haft ettårskontrakt för att vi vetat om att byggnaden ska renoveras förr eller senare. Som kompensation har hyran varit väldigt förmånlig.

I dagsläget är det oklart när renoveringen av Lilla Nääs ska ske. Projektering pågår, arbetet beräknas kosta minst 1,5 miljoner kronor och förhoppningen är att det genomförs under 2024. Först därefter är det aktuellt med en ny hyresgäst, som enligt stiftelsens stadgar bör syssla med utbildningar inom slöjd, hantverk och trädgård.

– Vi söker den typen av hyresgäst i första hand men vi har flera intressenter och har tittat på filmproduktion och allt möjligt. Det viktigaste är så klart att huset får stå kvar och att det blir omhändertaget.

Flytt till Simons höjd

Ann-Charlotte Najim har hittat en alternativ lokal och flyttat in i grannfastigheten Simons höjd, som inte ägs av stiftelsen.

– Det är ett fint hus med mycket snickarglädje och roliga detaljer. Sen är det lite petite. Jag är van vid stora rum med höga tak och nu får jag knö in mig i små rum, men det är charmigt på sitt sätt det också.

Julvärlden får inte plats i samma hus som butiken utan hamnar så småningom i en lada på tomten.

– Den passar bra till det men det kommer bli krångligare logistiskt när jag får ha personal på två ställen, säger Ann-Charlotte Najim.

LÄS MER:Nu avslutas första etappen av renoveringen på Nääs slott

LÄS MER:Torarica tar form – med stor uteservering, spel och dans

LÄS MER:Odlar kryddor till restauranger i hela Sverige – i Tollered

ANNONS