Kvinnan nekades plats på äldreboende, men överklagade beslutet – och fick rätt. Bilden är en genrebild och föreställer inte kvinnan i artikeln.
Kvinnan nekades plats på äldreboende, men överklagade beslutet – och fick rätt. Bilden är en genrebild och föreställer inte kvinnan i artikeln. Bild: Tobias Kjellberg

95-åring överklagade nekad plats på äldreboende – får rätt

En kvinna i 95-årsåldern som känner sig isolerad och deprimerad vill flytta till äldreboende. Lerums kommun nekade henne en plats – men nu får kommunen bakläxa av förvaltningsrätten.

ANNONS

Den äldre kvinnan, som i dag bor på en annan ort, sökte plats på ett äldreboende i Lerums kommun. Individnämnden avslog ansökan. Motiveringen var i huvudsak att hon inte bedöms ha behov av stöd dygnet runt och därmed inte har rätt att få sin ansökan prövad i Lerums kommun.

Kvinnan överklagade.

Vill känna sig trygg

I överklagan framför hon bland annat att hon har stora svårigheter att klara sig själv så att hon kan leva ett någorlunda normalt och värdigt liv. Hon har också den senaste månaden blivit svagare både fysiskt och mentalt.

95-åringen förklarar vidare att hon känner sig isolerad och har blivit deprimerad. Ytterligare argument är att det flera gånger har hänt att hennes dotter har behövt åka till henne med kort varsel, orsaken är att hon har ringt i panik och att trygghetslarmet inte har fungerat.

ANNONS

”Ett äldreboende i Lerum skulle vara en bra lösning eftersom hon där skulle vara omgiven av människor, få hjälp och tillsyn samt få känna sig trygg. Det skulle också vara enklare för hennes familj att hälsa på.” står det i överklagan.

Hänsyn till välmåendet

Nu har förvaltningsrätten fattat beslutet att överlämna handlingarna i målet till individnämnden i Lerums kommun igen, för fortsatt handläggning och prövning av kvinnans ansökan om bistånd i form av särskilt boende.

Sammantaget bedömer rätten att 95-åringen till följd av hög ålder har ett varaktigt behov av omfattande vård- eller omsorgsinsatser som gör att hon inte kan bosätta sig i Lerums kommun utan de insatser som hon behöver. Hon har därmed rätt att söka bistånd i Lerums kommun, vilket innebär att det gamla beslutet upphävs.

Förvaltningsrätten skriver också ”Inflyttningskommunen ska vid sin prövning av personkretsfrågan väga in alla omständigheter som kan vara relevanta. När det är fråga om att bedöma behovet av vård och omsorg till följd av hög ålder kan hänsyn tas till omständigheter som påverkar det fysiska eller psykiska välmåendet, såsom otrygghet och ensamhet.”

LÄS MER:Musik och fest när Tuvängens äldreboende invigde sin nya dansbana

LÄS MER:Ungdomar lyser upp tillvaron på Sävegårdens äldreboende

LÄS MER:Hjälp uteblev när psykiatrisk mottagning flyttade

ANNONS