Visionen: 2 000 nya bostäder i centrala Lerum – på tio år

Lerum står inför en expansion på bostadsmarknaden – det var budskapet under ett möte mellan kommun, näringsliv och byggexploatörer för två veckor sedan. LT har fått ta del av planerna, som avslöjar 2 000 nya bostäder i centrala Lerum inom tio år.
– Det blir en ny årsring på vår tätort och i vår kommun, säger Anna Samuelsson, planchef vid Lerums kommun.

ANNONS
|

Så sent som i fredags förra veckan berättade LT om Aspen strand och de 550 bostäderna som planeras i bostadsbygget. Nu kan LT berätta att det ambitiösa projektet bara utgör en liten del av bostäderna som planeras i Lerums tätort.

På bordet framför Anna Samuelsson, planchef på sektor samhällsbyggnad, ligger en karta med texten ”2021 nya bostäder i Lerum” tryckt i en röd banderoll. Kartan visar Lerums tätort och från Bråta i Hulan sträcker sig ett bälte av gula och röda markeringar till och med Höjden. Varje markering utgör pågående och kommande detaljplaner för bostadsprojekt.

– Det vi har framför oss är en bild av de pågående detaljplaner innehållande bostäder som vi arbetar med i Lerum. Som det ser ut i dag så skulle alla de detaljplanerna kunna vara antagna 2026, berättar Anna Samuelsson.

ANNONS
Anna Samuelsson är enhetschef för planenheten på sektor samhällsbyggnad i Lerum.
Anna Samuelsson är enhetschef för planenheten på sektor samhällsbyggnad i Lerum. Bild: Matilda Falk

Över 100 bostäder i Bråta, desto fler i Hulan och 550 lägenheter vid Aspen strand. Lägg till cirka 600 bostäder som sträcker sig längst Göteborgsvägen vidare mot Tingshusparken – ett attraktivt läge mitt i centrum där aktörer som Jutabo, Hökerums bygg och Förbo har pågående detaljplaner.

Men läget är inte bara centralt utan också granne med Säveån, ett byggtekniskt komplicerat område, vilket ställer till de för tre av projekten:

– Med hjälp av jordprover har vi sett att det finns risk för kvicklera i marken och det behöver vi ta extra hänsyn till. Vi vet att vi kommer behöva göra vissa geotekniska åtgärder och de åtgärderna får inte heller påverka Säveåns naturvärden negativt. Det är den största knäckfrågan i de tre planerna, som vi nu utreder vidare, förklarar Anna Samuelsson.

Stor potential längs med Göteborgsvägen

Tittar man knappt tio år fram i tiden är det alltså en helt annan stadsbild som väntar för Lerums centrum. Samuelsson berättar också att det pågår ett planprogram med fokus att utveckla det populära stråket längs Göteborgsvägen mellan Aspen och centrum.

– Vi vill se över vilka möjligheter vi har och om det ger bättre förutsättningar för planbeskedet som heter Göteborgsvägen.

Anna Samuelsson beskriver vägen som ett stråk med potential. Där den upplevda närheten kan förbättras:

– Vi ser att det finns utvecklingspotential här, alltså vad som händer mellan punkt a och b. När Aspen strand är byggt, tillsammans med de andra projekten, kommer mängden människor som flödar här att öka.

Lerum – en expansiv kommun

På senare tid har Lerums Tidning haft flera nyheter om aktuella byggprojekt. Däribland Aspen Strand som fått bakläxa i granskningsprocessen. Att skolan i Norra Hallsås till slut vunnit laga kraft och byggstart för det nya bostadsområdet i Bäckamaden, Gråbo. Enligt prognoser kan också Lerum få sin 50 000:e invånare 2031.

– Bilden visar både pågående och kommande detaljplaner i Lerums tätort, cirka 2 000 bostäder. I hela kommunen finns det pågående detaljplaner med 2 000 bostäder och ytterligare cirka 2 000 bostäder i kommande detaljplaner, säger Anna Samuelsson, planchef vid Lerums kommun.
– Bilden visar både pågående och kommande detaljplaner i Lerums tätort, cirka 2 000 bostäder. I hela kommunen finns det pågående detaljplaner med 2 000 bostäder och ytterligare cirka 2 000 bostäder i kommande detaljplaner, säger Anna Samuelsson, planchef vid Lerums kommun. Bild: Lerums Centrumförening

På frågan om Lerums kommun utmärker sig med sin expansion svarar Anna Samuelsson att kommunen ligger högt på listan med att ha den mängden detaljplaner i gång:

– Och vi har ytterligare cirka 1 500-2 000 bostäder i kommande detaljplaner, som redan har beslutade starter fram till 2027, säger hon.

Lågkonjunktur till trots, inkommer det också nya planansökningar, till kommunen.

– Det är väldigt roligt, och det visar att det finns många som vill investera och vara med i den fortsatta utvecklingen av Lerum, fortsätter Anna Samuelsson.

Stadsplanering – ett komplext grupparbete

Men stadsplanering är inte ett lätt arbete, menar Samuelsson. Hon beskriver det som ett stort grupparbete där flera frågor behöver hanteras samtidigt för att inte hamna i ett moment 22. Och det är inte heller konstigt att det tar tid:

– Det är ett väldigt stort grupparbete för att få en detaljplan i mål och det finns ofta fler än bara en anledning till att ett projekt tar längre tid. Man brukar säga, som standard, att från idé till färdig inflyttning brukar det ta tio år. Det är långa processer!

Att Lerums centrala tätort ligger mellan E20, Västra stambanan och Säveån underlättar inte arbetet.

– Det är våra främsta positiva förutsättningar men också våra mest komplexa när vi nu har planer som ligger mitt emellan alla delar.

Men Samuelsson är positiv:

– Samtidigt är det också något kommunen är van vid. Vi har en stor kunskap kring dessa frågor och våra förutsättningar. Det är inget som är olösbart!

LÄS MER:Aspen strand får bakläxa – kan finnas risk för jordskred vid E20

LÄS MER:Här är det längst kö till Förbos hyresrätter i Lerum

ANNONS