Aspen strand får bakläxa – kan finnas risk för jordskred vid E20

Två myndigheter kräver att Lerums kommun utreder risken för jordskred vid Alebäcken innan planerna för Aspen strand går i lås. Enligt ett mardrömsscenario skulle ett skred på platsen kunna demolera både den närliggande järnvägen, och E20.
– Det är vi väldigt måna om att det inte ska bli, säger Anna Samuelsson vid Lerums kommun.

ANNONS
|

Med sina 550 bostäder och flera kvarter är Aspen strand det näst största bostadsprojektet som Lerum har sett i modern tid – efter det i Norra Hallsås.

Nu avslöjar Anna Samuelsson, arkitekt och planchef vid Lerums kommun, att bostäderna i det eftertraktade området kommer att släppas i omgångar.

– Varken vi eller exploatörerna vill släppa 550 bostäder samtidigt, för det finns inte marknad för det. Så det finns många skäl till att man vill göra det i etapper, säger Anna Samuelsson.

Det massiva projektet är ett samarbete mellan Lerums kommun och de tre bostadsgiganterna HSB, Skanska och Wallenstam. De fyra kallar sig gemensamt för ”konsortiet”.

ANNONS

”Om det blir skred kan det bli förödande.”

Det pågår i skrivande stund diskussioner inom gruppen om vilken exploatör som ska få vilken byggrätt, samt tidplanen för när de olika kvarteren ska stå färdiga, i Aspen strand.

Ska söka efter risker i leran vid Aspen

Men allt har inte varit jämn segling för Aspen strand. Under sommaren granskades planerna av länsstyrelsen och Statens geotekniska institut (SGI), som i samstämmighet gav kommunen en bakläxa.

– De kunde inte utläsa till 100 procent om det fanns en risk för ras när vi utför byggnation. Och vi är väldigt noggranna med det, så det är det vi nu ska utreda vidare inom några områden, säger Anna Samuelsson.

Det krävs noggranna undersökningar av leran i området, menar de båda myndigheterna, för att säkerställa bortom allt tvivel att bygget inte utlöser ett jordskred – som i en kedjeeffekt skulle kunna få katastrofala följder.

– Vi får inte lägga på massor som kan påverka järnväg och väg. Om det blir skred kan det bli förödande och det är vi väldigt måna om att det inte ska bli, säger Anna Samuelsson.

Lerums kommun ska nu borra i leran på två ställen i området – vid Alebäcken och på Seglarvägen i höjd med Aspedalen tågstation. Det ska tas prover i leran och därefter ska riskerna kalkyleras.

– Vi ska kolla på hur de faktiska förutsättningarna ser ut och titta på vad det är för sorts lera. Sedan räknar man ut riskerna, om det finns några risker, och utreda hur mycket vi kan belasta marken utan att det blir någon fara. Det är både för att vi ska visa att marken är lämplig att bygga bostäder på, men också för att vi inte ska påverka järn- och motorvägen, säger Anna Samuelsson.

Anna Samuelsson, planchef i Lerums kommun.
Anna Samuelsson, planchef i Lerums kommun. Bild: Matilda Falk

Aspen strand känsligt för svängningar i konjunktur

Borrningen började under onsdagen och kommunen siktar på att kunna uppvisa sina testresultat under våren nästa år.

Anna Samuelsson hoppas att planerna ska antas under nästa år.

– Om vi ponerar att det inte är någon som överklagar eller överprövar då kommer vi att kunna börja med saneringsarbetet som krävs på grunda av reningsverkshistorien på platsen, säger hon.

Därefter påbörjas bygget av det nya bostadsområdet med uppförandet av ett parkeringshus. Det är en förutsättning för resten av området, då det fungerar som bullerskydd mot järn- och motorvägen, förklarar Anna Samuelsson.

Aspen strand är planerat att stå helt färdigt om cirka sju år, omkring år 2030.

– Vår förhoppning är att det finns några byggnader på plats som är inflyttade mellan 2025 och 2030. Det beror på marknaden också. Vi får väl innerligt hoppas att lågkonjunkturen blir kortvarig, säger Anna Samuelsson.

Så avslutar hon:

– Exploatörerna behöver ofta få sålt en viss procent av bostäderna innan de börjar bygga. Och det är olika mellan olika bolag hur olika stor risk de tar på sig. Och den risken har varit ganska hög nu under högkonjunktur och har sjunkit nu ganska rejält under lågkonjunktur.

Både Lerums tennisklubb och butiken Bolist tvingas flytta när Aspen strand börjar byggas. Där ska det bland annat byggas en förskola, som en del i bostadsbygget.

LÄS MER:Bostadsområdet Aspen strand i Lerum närmare verklighet: ”Vi är glada”

LÄS MER:Lerums järnhandel rivs när Aspen strand byggs

LÄS MER:Stor skredrisk längs Säveån – så jobbar kommunen

ANNONS