Var redo! Nu finns det en scoutkår i Stenkullen – igen

Var redo – alltid redo! Sedan i våras ljuder återigen scouternas lockrop i skogarna runt Stenkullen. Bakom initiativet står scoutledarna Frida Bengtsson och Andreas Eriksson som hoppas locka naturälskande barn till kåren.
– Tanken är att varje möte ska vara ett äventyr, säger Frida Bengtsson.

ANNONS
|

Det är torsdag eftermiddag när ungarna, en efter en, dyker upp utanför Hillefors grynkvarn, deras nya samlingsplats.

– Tidigare har vi varit nere vid badplatsen som ligger lite längre bort i naturreservatet, där det också finns en eldningsplats. Men så pratade jag med volontärerna som brukar hålla till här och de tyckte det var så roligt att ha lite ungdomar här, berättar Frida Bengtsson.

Frida Bengtsson och Andreas Eriksson välkomnar fler vuxna att bli scoutledare.
Frida Bengtsson och Andreas Eriksson välkomnar fler vuxna att bli scoutledare. Bild: Matilda Falk

Efter flera år utan en scoutkår i Stenkullen startade Frida och ledarkollegan Andreas Eriksson en ny kår i våras. Det är också en del av projektet Nystart som lanserats av riksorganisationen Scouterna.

– Vi går igenom hela Sverige och kollar, var finns de vita fläckarna i scouterna? Sedan går vi ut med annonser i de städerna eller byarna och hjälper dem starta en scoutkår. De behöver till exempel inte ha en egen styrelse och vi går ut i skolorna och rekryterar barnen, berättar utvecklingskonsulent Charlott Blomster.

ANNONS

Grundtanken med konceptet är att alla barn och unga ska ha möjligheten att testa scouting.

– Man ska inte behöva åka fem mil för att vara med i scouterna utan vi vill göra det mer lättillgängligt, fortsätter Charlott Blomster.

”Inte behöva kosta en massa pengar”

Under kvällens träff kommer barnen, som är mellan 8-10 år och numera ”spårare”, få lära sig plåstra inför den kommande dagshajken de ska ut på.

– Vi är borta några timmar och ska laga lite mat och hajka lite. Det ska bli riktigt roligt och det kommer en hel del föräldrar också. Vi är nog fler vuxna än barn, säger Frida Bengtsson med ett skratt.

Att plåstra, tända eld, lära sig knopar och laga mat ute i naturen är bara några av de scoutmärken som barnen får möjlighet att ta under terminen.

– Dessa är grundmärkena som man som spårare kan ta men sedan finns det hur många märken som helst. Men det är ju lite det som är moroten, att de ska få sina märken under en liten ceremoni, säger Frida Bengtsson.

Själv var hon scout under hela sin uppväxt och har nu hittat tillbaka:

– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt och jag älskar barn! De blir så glada och lyckliga och det känns så skönt att få göra någonting som inte behöver kosta en massa pengar heller.

Att få vara ute i skogen roligast

I dagsläget är det 14 barn med i Stenkullens scoutkår och två av dem är Lea och Alice.

Vad tycker du är roligast med att vara scout Alice?

– Att få lära sig saker och få vara ute i skogen och leka lekar.

Varför ville du vara med i scoutkåren?

– De kom till skolan och pratade och så tänkte jag, varför inte testa?

I höst hoppas Alice att hon kommer ta knopmärket och få laga mer mat utomhus. Det hoppas också Lea.

– Allt är roligt! säger hon glatt.

LÄS MER:Förskolan Ängen invigdes i Gråbo – tvilling med Öxeryd

LÄS MER:Johannas möte med en råbock blev augusti månads bästa bild

ANNONS