Två mäklarfirmor slåss om att få sälja storslagna landmärket

Mäklaren beskriver Ekudden i Tollered som ett Downton Abbey. Det storslagna huset är fortfarande till salu – och nu är det två mäklarfirmor som försöker sälja fastigheten. Prislappen: nära 30 miljoner kronor.

ANNONS
|

Fortfarande finns alltså chansen att köpa en av kommunens största privatbostäder – med 19 rum och kök, en boyta på totalt 970 kvadratmeter, en tomt på 63 422 kvadratmeter och en vidunderlig sjöutsikt. Utgångspriset är 29 950 000 kronor.

Sedan tidigare hade mäklarfirman Eklund Stockholm New York ute objektet till försäljning och nu har även Fastighetsbyrån i Lerum fastigheten på sin säljlista.

Två firmor har ute Ekudden till försäljning. Är det vanligt att flera mäklare säljer samma objekt?

– Det stämmer att vi är två fastighetsmäklare med uppdrag på samma fastighet. Anledningen är att vi har olika kontaktnät som i denna specifika affär kan vara gynnsamma för kunden, svarar Jimmy Lang på Fastighetsbyrån och fortsätter:

ANNONS

– Det är mycket ovanligt och kräver en del samförstånd oss emellan för att det ska fungera.

Huset är i bra skick

Ekudden ligger intill Sävelången, nära Nääs fabriker. I huset bor det i dag en privatfamilj, och de har bott där sedan 1998.

De nuvarande ägarna har lagt mycket tid, kraft och engagemang på att restaurera huset.

– Vi köpte det som ett renoveringsprojekt och har arbetat med ett rum i taget under drygt tio år. Fastigheten är i väldigt bra skick i dag, har den nuvarande ägaren förklarat i en tidigare artikel i Lerums Tidning.

På entréplan finns bland annat kök, matsal, allrum, vardagsrum och tv-rum. På andra våningen finns sju sovrum, ytterligare två rum som kan användas som sovrum, ett lekrum, en dusch, en toalett och ett badrum. Och så finns det dessutom en vinkällare och ett gym. Det finns också garage för två till tre bilar och ett båthus. Men det är inte vem som helst som har råd att äga ett sådant här hus, den förväntade månadskostnaden hamnar på drygt 112 000 kronor.

Är det prestige i att få en sådan här försäljning?

– Absolut! Det är en mycket unik fastighet med en gedigen historia. Vi är väldigt stolta att vara en av aktörerna som fått uppdraget, svarar Jimmy Lang.

Som Downton Abbey

I annonsen på fastighetsbyrån står det om tiden när huset byggdes: ”Som medgrundare av Nääs Fabriker behövde Johan Teodor Berg ett ståndsmässigt boende för sig och sin familj. När han 1859 flyttade in med fru och 13 barn var det i trygg förvissning om att inte ha snålat på en enda detalj. Precis som Downton Abbey och Nääs Slott var Ekudden utrustad med ett kök i källaren, vackra kakelugnar i varje rum, betjäntklockor i salonger och sovrum, rum för personalen, och stora ägor med park, båthus och ishus.”

Vem tror du är köpare till Ekudden?

– Målgruppen är såklart mer specifik. Skulle nog säga att fastigheten gör sig bäst som privatbostad eller för näringslivet, svarar Jimmy Lang.

Han konstaterar att det på Ekudden finns tillgång till badstrand, tennisbana och parkområde. Och att motorvägen, som finns nära huset, ligger bakom huset, framför finns natur och vatten.

För näringsidkande kunder lyfter han aspekten att det tar cirka 30 minuter att åka till Göteborg eller Landvetters flygplats.

– Finns få ställen med så bra förutsättningar för att locka turism, menar Jimmy Lang.

Drömmar och idéer

Han har mängder av idéer på vad som kan inhysas i fastigheten. Och ser till exempel framför sig att Ekudden skulle kunna bli något liknande Louisiana Museum i Danmark, där allmänheten får ta del av fastigheten i form av ett museum. Det skulle kunna finnas kanotuthyrning. Och båthuset kan användas som sommarskola för dem som vill lära sig vattenskidor eller wakebord.

– Omgivningen blir en park där man kan promenera till Nääs slott och Nääs fabriker. Det skulle locka en bredd turism till vår kommun, drömmer Jimmy Lang.

Hur har intresset varit hittills?

– En fastighet i detta segmentet tar ofta lång tid att sälja. Intressenter finns men processen tar som sagt lång tid, svarar mäklaren.

LÄS MER:Nääs slott hoppas på nationella och internationella hotellgäster – är nya medlemmar i STF

LÄS MER:Daniel från Lerum byggde unik koja – sa upp sig från jobbet

LÄS MER:Filmen om Eva visas världen runt – vann pris i Azerbajdzjan

ANNONS